Властима смета Јеремићев спот, па га РЕМ забранио, а не смета Вучићево грљење са Шредером

Јеремић упозорен да у изборним спотовима не сме да користи „Вучићев лик” без његовог пристанка

0

САВЕТ Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) је данас донео мишљење да је у делу предизборног спота „Пријатељи” кандидата за председника Србије Вука Јеремића повређен Закон о оглашавању јер спот садржи фотографије и видео записе на којима је премијер Србије и председнички кандидат Александар Вучић, а који се могу објавити једино уз његов пристанак.

Како се наводи на сајту РЕМ-а, у споту је повређен Члан 15. Закона о оглашавању који прописује да се „огласна порука која садржи лично добро на основу којег се може утврдити или препознати идентитет лица, може објавити у програму пружаоца медијске услуге једино уз претходни пристанак лица на које се лично добро односи”.

„У конкретном случају, предметна огласна порука садржи фотографски и видео запис лика Александра Вучића, те се иста може објавити једино уз његов претходни пристанак”, наводи РЕМ у саопштењу.

РЕМ је на данашњој седници разматрао Јеремићев предизборни спот на основу захтева за достављање мишљења који су упутили Радио-телевизија Србије и телевизије Хепи, Прва и Н1.

РЕМ је данас утврдио и да је Закон о оглашавању повређен и у спотовима Вука Јермемића под називима „Истина, а не лажи”, “Достојанство, а не понижење”, “Искреност, а не глума”, “Решења, а не лажна обећања” и „Слобода, а не страх” и то Члан 14. који се односи на “упоређивање робе и услуга за исту намену”.

РЕМ је о тим спотовима расправљао по захтеву РТС-а.

РЕМ је упозорио пружаоце медијских услуга да објављивање порука које нису у складу са Законом о оглашавању, представља основ за покретање поступка изрицања мера предвиђених Законом о електронским медијима.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*