Вођа немачких десничара: „Нацисти су само птичији измет на историји Немачке“

0
Alexander Gauland, co-faction leader of the Alternative for Germany, AfD at the federal parliament Bundestag, attends a congress of the party's youth organization ' Junge Alternative', 'Young Alternative', at Seebach, Germany, Saturday, June 2, 2018. (Alexander Prautzsch/dpa via AP)

Изјава Александра Гауланда наишла је на оштру критику немачке јавности, па чак и на неодобравање његових партијских колега

На састанку подмлатка Алтернативе за Немачку (АФД), странке екстремне деснице, вођа странке Александер Гауланд је изјавио да су “Хитлер и нацисти само птичји измет на 1.000 година немачке историје”.

АФД је главна опозициона партија и има 94 посланика у парламенту.

Генерални секретар Хришћанске демократску уније (ЦДУ), владајуће партије са Ангелом Меркел на челу, твитовао је: “Педесет милиона ратних жртава, Холокауст и тотални рат су само “причији измет” за АФД и Гауланда! Тако изгледа партија иза маске респектабилности“, преноси ББЦ.

Немачки председник, Франк-Валтер Штајнмајер изјавио је да “свако ко пориче јединствени прелом са цивилизацијом или га умањује не само да се исмева милионима жртви, већ и свесно жели да отвори старе ране и посеје нову мржњу.”

Седамдесетседмогодишњи Гауланд порекао је да је увредио жрвтве “криминалног” нацизма и рекао да је “птичији измет” један од “најпрекорнијих описа у немачком језику”.

Међутим, чак и председавајући групе посланика АФД-а, Јорг Мојтен, је критиковао Гауландов “јако несрећан избор речи и неприкладну изјаву”.

АФД је у немачки Бундестаг ушао прошлог септембра због незадовољство приливом миграната. Гауланд је критиковао Ислам и рекао да би Немци требало да буду поносни на војнике који су се борили у оба Светска рата.

Порицање Холокауста је кривично дело у Немачкој. За „одобравање, порицање или тривијализовање“ нацистичког геноцида је одређена казна до пет година затвора, било у штампи или на јавним састанцима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*