Војни врх ДНР објавио да украјинска армија само што није почела напад на Јасиновату

0

Луганск тврди да се Украјина спрема за нови рат и да зато из Северодоњецка наставља да евакуише државне архиве и пословну документацију
МИНИСТАРСТВО одбране Доњецке Републике објавило је да располаже подацима да украјинска армија намерава да ноћу између 24. и 25. августа преузме под своју контролу градић Јасиновата.

Војни врх ДНР притом је нагласио: „Противник је активирао своја десјтва око насеља Авдејевка. Према нашим сазнањима, команда украјинске армије планира да ноћас избаци наше снаге из Јасиновате и да заузме тај градић“.

Ванредно сопштење МО Доњецке Реублике прочитао је заменик оперативног команданта армије ДНР Едуард Басурин. У њему се још указује да је током дана неколико украјинских војних колона прошло према Авдејевки и да Украјинци концентришу артиљерију око насеља Ласточкино, Верхњеторецкоје, Новобахмутовка, Очеретин о Орловка.

Уз наглашавање су око њих распоређени најмање један дивизон хаубица и две батерије самоходних хаубица.

Басурин је истовремено открио да је украјинска армија током дана покушавала неколико пута да на територију ДНР убаци извиђачко-диверзантске групе, па упозорио Кијев:

„Остављамо себи право да адекватно одреагујемо на дејства украјинске армије и да не пустимо противника на своју земљу!“

Ноћас се огласио и портпарол војног врха Луганске Републике Андреј Марочко:

„Руководство Украјине се спрема за обнову ратних дејстава. Наши извиђачи јављају да кијевска армија сугерише становницима насеља уз линију раздвајања да напусти своје куће. Истовремено из Северодоњецка наставља да евакуише државне архиве и пословну документацију. Ово, колико знамо, треба да буде завршено најкасније до 12. септембра“.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*