Војни врх Русије објавио да је Израел крив за обарање његовог Ил-20 и погибију 15 војника

0

МИНИСТАРСТВО одбране Русије одбацило је тврдње војног врха Израела поводом обарања 17. септембра извиђачког Ил-20 изнад Медитерана западно од Латакије.

Означило је ратну авијацију Израела кривцем за ту трагедију која је одвела у смрт 15 припадника Оружаних снага Русије.

Портпарол Министарства одбране РФ – генерал Игор Конашенков –  указао је да се један од четири израелска F-16 у време напада на индустријску зону Латакије диригованим авио—бомбама крио иза Ил-20 и тако на њена навукао ватру сиријске ПВО.

Конашенков је оценио да се радило или о непрофесионализму, немару или намери.

Посебно је указао да је надлежни израелски официр руски командни пункт у Сирији о нападу на Латакију обавестио фактички у моменту почетка напада иако је, по споразуму између Москве и Тел Авива, то морао учинити „благовремено пре почетка напада“.

Навео је да је израелска авијација у тим тренуцима још и довела у заблуду руски командни пункт тиме што је саопштила да ће извести напад „на северу Сирије“, а извела га је на западу јер се латакија налази на западу те блискоисточне земље.

Конашенков је навео да је командни пункт – имајући у виду тврдњу из Тел Авива да се спрема напад на северу – наложио пиилоту Ил-20 да крене на југ и на спуштање на аеродром руске авио-базе Хмејмим.

Конашенков је демантовао и тврдњу израелског војног врха да су се његови авиони одмах по удару на Латакију вратили на свој аеродром. Прецизирао је да су били изнад Медитерана наспрам Латакије све до 21:40 (по средњеевропском времену). А један израелски F-16 се у 20:59 сакрио иза руског извиђачког Ил-20 који је био погођен већ у 21:03 јер га је сиријска ПВО – због величине – доживела као группу израелских авиона који крећу у нови напад.

 

Fakti

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*