Војномедицинска академија обележила 173 године постојања

0

Војномедицинска академија (ВМА) на којој је само током прошле године прегледано више од 400.000 војних и цивлиних осигураника и хоспитализовано 28.000 пацијената, обележила је данас 173. године постојања.

Kако се наводи у саопштењу ВМА, на обележавању тог значајног датума у историји српског санитета које није имало свечану ноту јер се одвијало у сенци трагедије у ТРЗ Kрагујевац и погибије потпуковника Мирослава Перишића, најављена је и реорганизација војног здравства.

Заступник начелника ВМА Мирослав Вукосављевић је тим поводом рекао да та установа чини све да се повређени у Kрагујевцу што пре опораве. Државни секретар Министарства одбране Ненад Нерић оценио је да је ВМА установа од непроцењивог значаја за систем одбране и за здравство Србије у целини.

– Пред вама је период реорганизације војног здравства. Модернизација и улагање у савремену дијагностику један је од најважнијих задатака Министарства одбране. Уверавам вам да ћете као и до сада имати пуну подршку у свим сегментима како бисте одржали највиши ниво здравствене заштите – истакао је државни секретар.

Заступник начелника ВМА пуковник Мирослав Вукосављевић рекао је да цео систем мора континуирано да ради и гради будућност непрестаним усавршавањем, унапређењем дијагностике и лечења, како би грађани имали најбољи могући квалитет здравствене неге.

Вукосављевић је поручио да ће медицински, образовни и научноистраживачки аспект остати пођеднако важни јер су то три стуба који чине ВМА јединственом не само у земљи.

На скупу је, као и сваке године на Дан ВМА, проглашена најбоља организацијска јединица у претходној години. Овога пута то је Kлиника за хематологију. Начелници те клинике, проф. др Драгани Стаматовић, плакету најбоље клинике на ВМА уручио је државни секретар Ненад Нерић.

Медаљу „Др Владан Ђорђевић“ добио је пуковник у пензији проф. др Борислав Стијеља, за најплоднијег аутора часописа „Војносанитетски преглед“ проглашена је доц. др Бранка Рогановић, а рецензент године је пуковник проф. др Слободан Обрадовић.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*