Војска даје зграду на углу Немањине – „биће библиотека и кафићи“

0

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да је са министром одбране Александром Вулином договорио неколико важних питања од значаја за Град и војску.

Међу њима и размену касарне Седмог пука, односно зграде на углу Ресавске и Немањине.

„Војска ће добити адекватну имовину од града, а наша идеја је да ту направимо градску библиотеку, место са читаоницама и кафићима, где посетиоци могу провести цео дан. Реконструкција те зграде биће и велики изазов за градски Завод за заштиту споменика културе, јер је цео објекат под заштитом и морам признати да сам због свега тога веома срећан јер сматрам да су такве ствари моја главна мисија у граду“, казао је Весић на ТВ Студио Б.

Он је подсетио да је током јучерашњег дана имао састанак са министром одбране на којим се разговарало о отвореним питањима између града и војске.

„Договорили смо неколико важних ствари и веома сам захвалан министру Вулину на великом разумевању када је у питању заједнички рад града и војске“, рекао је Весић, саопштио је градски Секретаријат за информисање.

На састанку је договорен и почетак обнове зграде Команде ратног ваздухопловства у Земуну, једне од најлепших зграда саграђених између два рата, подвукао је Весић.

„Завод за заштиту споменика добио је налог од града да ради пројекат и очекујем да ће он бити завршен за четири до пет месеци. Након тога, војска ће кренути у реконструкцију самог објекта, а ми ћемо урадити цео Авијатичарски трг“, рекао је Весић.

Он је навео и да су се договорили око Војног музеја, односно да Град Београд у сарадњи са војском преузме управљање.

„Наравно, војска ће остати ту и одржавати музеј, али тако ће се више новца улагати у Војни музеј који има велику и дугу традицију. То ће нам такође омогућити и да Београдску тврђаву ставимо на листу Унеска, одакле ће нам бити доступни фондови ове организације“, истакао је Весић.

Говорећи о реконструкцији Музеја града Београда, Весић је најавио да ће она почети на јесен следеће године.

„До тада ће бити завршен тендер, добићемо извођача и почеће реконструкција зграде. Вредност реконструкције износиће између 15 и 20 милиона евра, а тачну бројку тренутно не можемо знати јер се пројекти сада завршавају. То ће бити модеран музеј са читаоницом, ресторанима и местима за одмор, како би посетиоци могли што више времена да проведу у њему, што је савремена интенција свих музеја у свету“, казао је Весић.

 

Тањуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*