Војска Ирачког Курдистана чека руско оружје

0

Курдске наоружане формације — пешмергe — спремни су да одбију сваки напад на Ирачки Курдистан, где се одржава референдум о независности, рекао је у интервјуу за Спутњик генерал Сирван Барзини.

„По ком мишљењу, неспорно је да се пешмергe налазе у стању борбене готовости. Успевали смо да се изборимо са ирачком војском која броји милионе људи, која је у то време била најмоћнија у региону само са аутоматима калашњикова. Наравно, спремни смо да одбијемо нападе од било кога“, изјавио је Барзини.

Ипак, према речима Барзинија, пешмергe, захваљујући богатом искуству сарадње са суседним државама, сматрају га „разумним“.

„Они су за 45 годинa видели ко су Курди. На делу смо им показали да смо њихови најбољи суседи. Не верујем да ће бити војног мешања нити да ће се десити нека слична грешка“, рекао је командант.

Он је додао да се Ирачки Курдистан нада да ће у случају проглашења независности највероватније модернизовати војску руским оружјем.

„То ће бити нова држава, министри и војни стручњаци, али, по мом мишљењу, највероватније ће то бити руско оружје јер за његово коришћење имамо искуство и праксу. Током курдских револуција коришћено је руско оружје“, рекао је Барзини.

Данас се у Ирачком Курдистану одржава референдум о независности.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*