Војска не одустаје од протеста: Пропали преговори Војног синдиката и министра одбране

0

Представници Војног синдиката Србије остају при најављеном протесту за 27. новембар, и након данашњег разговора са министром одбране Зораном Ђорђевићем.

Министар одбране Зоран Ђорђевић и представници синдиката репрезентативног Војног синдиката Србије разговарали су данас о „свим проблемима и захтевима на које је тај синдикат указао“. Након тог сусрета, Министарство одране је саоштило да је „постигнут договор у вези са већином захтева и питања“, док су представници синдиката изјавили да остају при најављеном протесту, „јер решења нису конкретизована“.

– Иако је постигнута сагласности за део захтева, решења нису конкретизована. Војни синдикат Србије је по ко зна који пут добио уверавања да ће се материјални и социјални статус запослених побољшати. Због наведеног Војни синдикат Србије наставља са реализацијом припрема за одржавање мирног грађанског протеста – наводи се у саопштењу Војног синдиката Србије.

Kако наводе даље, с обзиром на то да је део захтева у надлежности Владе Републике Србије и министра финансија, Војни синдикат Србије одлучио је да се остави простор министру одбране да се до петка 25. новембра, они још једном размотре и коначно утврде споразумом.

– Протест у организацији Војног синдиката Србије заказан за 27. новембар у пет до дванаест, одржаће се ако не дође до потписивања споразума – наводи се у саопштењу сидиката.

Министарсво одране: Постигнут је договор око већине захтева

Раније данас, Министарство обране саопштило је да са синдикатом постигнут договор у вези са већином захтева и питања.

Министар одбране Зоран Ђорђевић, како се наводи у саопштењу, поновио је да ће већ почетком следеће године свим запосленима бити повећана плата за пет одсто и да су то тренутно могућности државе, те да систем одбране предузима све што је у његовој моћи да се на друге начине побољша материјални и социјални статус у војсци, саопштено је из Министарства одбране.

Разговарајући о социјално-економском статусу запослених у систему одбране, постигнут је договор да се нови правилник о платама примењује од 1. јануара 2018. године, а представницима синдиката додатно су појашњене одредбе на које су указивали.

Том приликом Ђорђевић је нагласио да у систему одбране неће бити смањена примања, нити отпуштања запослених.

Постигнут је договор и у вези са захтевима који се тичу реформе Војномедицинске академије и Ђорђевић је поновио да смањења запослених неће бити, што се односи и на број лежајева у тој установи.

Договорено је и да се о колективном уговору, чију су припрему и преговоре предлагали представници синдиката, разговара од јануара 2017. године, до када би требало да се размотре све предности и мане таквог начина регулисања радног односа.

У разговору о пословно-техничком споразуму и омогућавању несметаног синдикалног деловања, Ђорђевић је изразио спремност система да се захтевима изађе у сусрет у складу са могућностима и наложио да се провери статус досадашњих захтева, закључује се у саопштењу.

Представник Војног синдиката Новица Антић рекао је новинарима пре четири дана да ће најављено окупљање 27. новембра бити суспендовано, ако данас њихови захтеви буду решени.

Ово су захтеви Војног сидиката Србије

Kако пише у саопштењу Војног синдиката Србије, они инсистирају на уважавању следећих захтева:

– Утвдити нову основицу за обрачун плата у складу са Законом о Војсци, а у износу не нижем од основице која се примењивала пре смањења од 10 одсто, што износи 26.283,98 динара нето.
– Одлагање примене Правилника о платама запослених у Војсци Србије од 26. 10. 2016. године, за 01. 01. 2018.године.
– Давање гаранција послодавца да неће доћи до отпуштања запослених у војном здравству, нити смањења капацитета (смањења броја кревета)
– Гаранција да ће се у преговоре за закључење посебног колективног уговора за запослене у Војсци Србије приступити одмах по позиву репрезентативног синдиката, а најкасније до 01.02.2017.године
– Да ће се одмах приступити закључењу споразума којим ће се створити услови за несметано синдикално деловање у систему одбране

 

 

Тањуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*