ВОЈСКА СРБИЈЕ ЋЕ МУЊЕВИТО РЕАГОВАТИ!

0
План самопроглашених власти у Приштини да уз помоћ савезника из НАТО преузме контролу над административним прелазима на северу Косова и Метохије може да „запали“ цео регион, и Београд је већ незваничним каналима упозорио најважније европске играче од опасности и домино ефекта оваквог сценарија.

Како се сазнаје, Србија је послала јасне сигнале да би преузимање Јариња и Брњака – које се увелико разрађује у бази “Бондстил” и који ус спроводиле такозване Косовске безбедносне снаге, могле да изазову ескалацију насиља у покрајини, а и шире, и да су српске безбедносне снаге спремне да реагују.

Извори наводе да безбедносне службе Србије имају податке о постојању неколико сценарија Приштине.

Поједини елементи ових планова већ су испробани у мартовском насиљу 2004. године, али и недавно, приликом хапшења Марка Ђурића, директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића у Косовксој Митровици.

Министар одбране Александар Вулин, потврдио је јуче да Војска Србије пажљиво прати сва безбедосна дешавања на нашим просторима и да је спремна за сваку могућност.

– На простору КиМ, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, одговорност за безбедност свих оних који живе у нашој јужној покрајини сноси Кфор. Очекујемо од припадника Кфора да испуни своју мисију – каже Вулин.

Шеф скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да су се до сада појављивале информације о различитим плановима Приштине, али сматра да се непризнате власти у Приштини неће упустити у ризик да ничим изазвани започну акцију која би могла да изазове озбиљне сукобе и насиље.

Главна улога Кфора јесте да спречи дестабилизацију ситуације. Такође, Србија стално упозорава на ризик по безбедност српског народа на КиМ – каже Дрецун.

Сличног мишљења је и стручњак за безбедност, професор Радомир Милашиновић:

– Србија мора да буде дубоко свесна да ће непризнате власти у Приштини посегнути за неким од тих планова. Тајминг и избор сценарија биће договорен са западним патронима. Приликом доношења одлуке, они ће се трудити да прођу што “јефтиније“и да у доказивању свог “суверенитета” не уђу у битку коју не могу да добију. За српски народ био би најопаснији хрватски модел, који би подразумевао широку фронталну акцију заузимања севера.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*