Војска Србије ће обучавати ирачке подофицире?

Обука подофицира у касарнама Војске Србије договорена са НАТО. Помоћ Србије борби против Исламске државе. Наставак сарадње са Багдадом

0

ВОЈСКА Србије већ од следеће године могла би да почне обуку припадника оружаних снага Ирака. На војно усавршавање, како се планира, доћи ће група подофицира Ирачке војске. Ова врста тренинга договорена је у оквиру пакета шире сарадње са НАТО, а дефинисана је као помоћ Србије борби против Исламске државе.

Начелни договор о школовању ирачког војног кадра постигнут је током недавне посете премијера Александра Вучића седишту НАТО у Бриселу. Аранжман је усаглашен са првим човеком Алијансе Јенсом Столтенбергом, а у следећих неколико месеци очекује се прецизирање свих детаља и потписивање споразума.

Обриси договора са НАТО о школовању ирачких снага већ су познати. Србија ће школовати њихове подофицире, по моделу који се примењује у нашој војсци. Према плану, обука Ирачана одвијаће се у две базе – Центру за обуку подофицира у касарни „Стевица Јовановић“ у Панчеву и Центру за АБХО у Крушевцу.

У Министарству одбране потврђују да трају припреме за прихват колега из Азије и напомињу да ће трошкове обуке сносити Ирак у сарадњи са НАТО.

– Препознат је квалитет нашег система одбране за обуку страних оружаних снага. Располажемо свим ресурсима за школовање људства, а држава ће од обуке Ирачана и да добро заради. Србија је на страни међународне коалиције која се бори против терориста на Блиском истоку и одлука о школовању ирачких војника је природна и логична – наводе у Министарству одбране.

Школовање подофицира у Војсци Србије одговара начину њиховог усавршавања у НАТО војскама. Водници се бирају међу најбољим професионалним војницима, који се после селекције и низа тестова упућују на тзв. Основни курс у посебан Центар за обуку. Ирачани би, тако, у Србији требало да проведу око седам месеци, колико траје циклус тренинга. Током боравка у ВС они ће се школовати за дужности командира одељења и вођа борбених тимова, али и за командовање АБХО групама.

Долазак ирачких војника биће наставак вишегодишње војне сарадње Србије и Ирака. Капацитети за обуку наше војске нуђени су Багдаду и 2009, када се на преговарачком столу нашло и школовање официра на Војној академији у Београду, али и тренинзи и вежбе њихових снага безбедности на нашим полигонима. Споразум о сарадњи у области одбране предвиђао је и развој ирачких војно-медицинских капацитета, али и партнерство на инфраструктурним пројектима.

„ЛАСТЕ“ НАД МОСУЛОМ

ИРАК је већ годинама у врху листе увозника наоружања и муниције произведене у Србији. Српска наменска индустрија извозила је у ову земљу пешадијско наоружање, пиштоље, минобацаче и муницију различитог калибра. За Багдад су током последње деценије путовале и униформе, шлемови и заштитна балистичка опрема. Највећи закључени посао био је извоз ирачкој војсци 20 школско-борбених авиона „ласта“, произведених у „Утви“. Ове летелице показале су се веома добрим и наоружане митраљезима и авио-бомбама ових дана учествују и у дејствима на положаје Исламске државе у околини Мосула.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*