Војска Србије на лето добија ЕЛИТНУ ЈЕДИНИЦУ најбољих војника са најмодернијим оружјем

0

Војска Србије овог лета формираће посебну, елитну јединицу од 1.500 најбољих војника, наоружаних најмодернијим оружјем, који у сваком тренутку могу да заштите Србију од терориста и сличних безбедносних претњи.

Ови најискуснији и најобученији специјалци 1. септембра имаће смотру, током које ће се први пут преставити јавности, коју ће извршити врховни командант, нови председник Александар Вучић, пишу Вечерње новости.

Овај по много чему најмоћнији одред наших оружаних снага чиниће махом припадници Специјалне бригаде Војске Србије. Заштитни знак овог дела војске биће опремљеност по најстрожим светским стандардима и наоружање готово истог ранга са оним који користе најснажније армије у свету.

– Првих 1.500 војника овог стандарда имаће наоружање и опрему највишег квалитета која може да се набави на тржишту. Реч је о комбинацији увозних и домаћих компонента, која гарантује највећу ефикасност, али и највиши степен заштите људи – објашњавају у Министарству одбране.

Ешалон који ће бити промовисан почетком септембра биће наоружан најсавременијим пешадијским наоружањем, међу којима су нове „Заставине“ модуларне пушке калибра 7,62 и 6,5 милиметара „грендел“, али и цеви набављене од чувеног белгијског произвођача „Херстал“. Реч је о аутоматској пушци 5,56 милиметара, модел СKАР – Л, која се сматра убојитим наоружањем специјалниих јединица широм света.

Видео: „Kалашњиков“ на српски начин

Значајна новина у „Пројекту 1500“, како се незванично назива опремање посебног тима војника, биће и балистичка заштита.

– Велики корак је направљен заменом традиционалних панцир прслука носачима плоча – објашњавају у Министарству одбране.

Прслуци су гломазни, тешки и у њима се тешко пузи, сагиње и улази у возило. Панцирне плоче дају висок ниво заштите, а војник са њима неупоредиво је покретљивији.

План војног врха јесте да се ешелон врхунских војника са 1.500 повећа на 3.000, са истом опремом и наоружањем.

 

 

Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*