Војводина добила Развојну агенцију

Скупштина АПВ усвојила је данас одлуку о оснивању Развојне агенције Војводине. У њен рад биће инкорпориран и ВИП Фонд за привлачење инвестиција и никада акредитована Агенција за регионални развој Војводине.

0

„Развојна агенција биће најважнија алатка у спровођењу политике ове владе у области развоја, у подстицању привреде и пољопривреде и отварању нових радних места“, истакао је покрајински премијер Игор Мировић.

Он је додао да ће агенција имати 35 запослених, а да ће њен управни одбор чинити покрајинска влада, како би се радило ефикасније.

Развојна Агенција Војводине покриваће оне сегменте привреде који нису толико покривени, истакао је Мировић.

„Желимо да са Развојном агенцијом Војводине посебно обухватимо секторе који ће значити промоцију, радићемо стратегијска истраживања да бисмо знали где и зашто улажемо, затим припрему документације за подстицаје, као  и укључивање домаћих и међународних фондова кроз функцију развоја Војводине“, каже председник Покрајинске владе.

На питање које ће области имати приоритет, Мировић је раније за Радио телевизију Војводине истакао да ће то бити оне које су у Војводини на маргинама.

„То су туризам, развој предузетништва, иновације. Обично се о Војводини говори као о пољопривредној регији, која сада привлачи и индустријске потенцијале, тиме ће и даље наставити да се бави Развојна агенција Србије. Ми желимо да се фокусирамо на оне сегменте који ће у будућности доносити нова радна места и даваћемо бесповратне подстицаје за то, пре свега на основу иновација, технологије, односно оних грана које су растуће, а које се не препознају у постојећим моделима подстицаја на нивоу Републике“.

Средства ће додељивати секретаријати

Мировић је објаснио да ће средства бити додељивана кроз анализу потенцијала компанија и подсетио да Агенција неће додељивати средства, већ ће припремати компаније да конкуришу, а средства ће, како је и предвиђено законом о улагањима, додељивати секретаријати.

„Средства ће бити додељивана транспарентно, преко конкурса, а компаније ће гарантовати гаранцијама пословне банке.  То ће бити нови модел, не као стари, којим су додељивана средства, а узимана роба, са којом тренутно не знамо шта ћемо, а који у жаргону зовемо  „Фонд Бојана Пајтића и професора Петровића“. Ово ће бити модел – компанија добије средства, запосли људе, докаже да је то урадила, а ми имамо гаранцију банке којом можемо да заштитимо јавна средства“.

Стални приоритет Агенције биће и мање развијене општине у Војводини, каже Мировић и наводи да ће један од будућих сегмената у њеном деловању бити и 19 мање развијених општина у Покрајини. „Тамо ћемо имати нешто издашније подстицаје, и на тај начин ћемо стимулисати компаније и предузећа да се брже развијају“, закључио је Мировић.

РТВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*