Воз за Косовску Митровицу кренуо из Београда (ВИДЕО)

Први воз, који ће после 18 година директно ићи од Београда до Косовске Митровице, кренуо је са Главне железничке станице у Београду, а испратио га је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Приказ икона унутар воза није провокација, већ представља српску традицију и манастире који су под заштитом Унеска, каже за РТС директор Канцеларије за КиМ.

0

Први пут после НАТО бомбардовања успоставља се железничка линија на релацији Београд – Косовска Митровица. Вожња ће најпре бити промотивна, а ако све буде по плану, постаће и редовна линија. С тим планом се у старту не слаже власт у Приштини будући да је министарка за дијалог Едита Тахири од Европске уније затражила да заустави, како је рекла, „нелегални српски воз“.

„Овај воз је значајан за север Космета, њиме се Митровица први пут од рата повезује са Београдом. У питању је најсавременији воз, има и интернет, на захтев студената. Овом линијом, Митровица се повезује и са Крагујевцом и другим местима у Шумадији“, рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић за РТС.

Коментаришући наводе Едите Тахири, Ђурић је упитао „ко уопште може да наговештава кршење људских права“. Истиче да је ово само продужетак постојеће линије од Краљева и да би евентуално заустављање воза представљало кршење фундаменталних људских права.

Воз је изнутра украшен сликама фрески из четири манастира на КиМ који су заштићени Унесковом листом светске баштине од 2004. а од 2006. су на листи угрожене светске баштине. Ђурић објашњава да циљ тога није провокација, већ да се покаже српска традиција.

„Приказане су фреске и иконе које су део баштине Унеска. Идеја је да се покаже шта је наше наслеђе и традиција“, истакао је директор Канцеларије за КиМ.

Одговарајући на питање да ли је угрожена безбедност на Космету због случаја Харадинај, Ђурић је рекао да није добро што чујемо радикалне изјаве приштинских званичника. Безбедност нико не би смео да угрожава.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*