Vozači šokirani: Stado krava na autoputu Novi Sad – Beograd

0

Oprez, krave na auto-putu! Iako takvog znaka u pojasu auto-puta Novi Sad-Beograd, nema, vozači su proteklih dana morali prilično da uspore i obrate pažnju na čobanina koji je baš tuda vodio svoje stado.

Fotografije koje pokazuju jednog čobanina koji nonšalantno sprovodi stado krava, sa sve teladima, na putu blizu Novog Sada, razbesnele su mnoge vozače, a neki od njih tvrde da je stoka na putu redovna pojava.

 

 

– Pomenuti kolovoz nije auto-put, već pristupni put iz pravca Novog Sada, no svejedno spada u pojas auto-puta. Žičana ograda, koja se jasno vidi na slikama, tu je da spreči da bilo koja životinja sa poljane izleti na kolovoz, a onda vidimo čoveka koji sasvim mirno sprovodi stoku između ograde i asfalta! – kaže Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, koji je ove fotografije i upozoranje na ovaj slučaj objavio na svom Tviter nalogu.

Kako dodaje, uopšte nije retka pojava da do saobraćajne nesreće na auto-putu dođe, jer je vozilo naletelo na životinju.

– Najčešće je u pitanju pas, a onda i svinja ili divlja svinja, mada primećivane su i krupnije životinje poput konja ili, kako u ovom slučaju, stado krava. Ovo je izuzetno opasno! Zamislite da autobus pun dece, koja su se zaputila na ekskurziju, naleti na neku životinju i, u pokušaju da je izbegne, vozač sleti sa puta. Došlo bi do tragedije! Bilo ko od nas sa porodicom može da vozi po auto-putu 120 na sat i da mu se to desi – upozorava on.

pustivo i opasno!

Potpuno je nedopustivo da se životinje nađu bilo gde u pojasu auto-puta, ističe Okanović.

– Obaveza je i odgovornost putara da stalno održavaju ogradu, da se staraju da se na kolovozu ne nađu ne samo životinje, već i opasni predmeti, koji su možda ispali sa auta ili iz kamiona. No, do takvih propusta dolazi, a putari se žale kako ne mogu konstantno da vode računa, kako se dešava da se ograda ukrade ili pokida, ili kako je životinja možda prošla pored rampe ili ispala iz kamiona – priča Okanović.

Kako dodaje, olakšavajuće okolnost je barem to što je sudska praksa uglavnom na strani vozača i, gotovo po pravilu, u slučaju saobraćajne nesreće dosuđuje se naknada šetete na teret upravljača puteva ili lica koje fizički održava put.

 

 

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*