ВРХУНСKИ СТРУЧЊАЦИ У БЕОГРАДУ Најбољи светски микрохирурзи на конгресу од 5. до 8. маја

0

Највећа светска имена из области микрохирургије од 5. до 8. маја гостоваће у Београду на позив нашег чувеног проф. др Марка Бумбаширевића, који по први пут у Србији организује конгрес Европске федерације микрохируршких удружења.

Председник овог Европског удружења, проф. Бумбаширевић најавио је за “Блиц” долазак чак 500 стручњака из целог света, али и новитете који се односе на младе лекаре.

– Велика је част што смо добили да организујемо овај конгрес. Имаћемо више од 500 реферата. Долазе најбољи из света микрохирургије. Иако је европски конгрес, долази и велики број људи из САД, укључујући професора Милана Стевановића, мог учитеља и човека који је микрохирургију донео у Србију, затим доктор Скот Левин који је најпознатији по кадаверичним трансплантацијама екстремитета. Он је дечаку Зиону успео да пресади обе шаке, а прича “Зион’с хандс” постала је светски позната. Долази нам и доктор Нил Џонс, који је написао најчувенију књигу о микрохирургији. По први пут доћи ће у Србију и велики број Kинеза, скоро 20 њих, али и знатан број Јапанаца, Индуса, Јужноамериканаца… Што се тиче Европе, ту је крем дела крем. Наши лекари на специјализацији, као и специјализанти из Европе и света моћи ће да учествују без плаћања котизације. Први пут смо направили нешто ново у Европи и мислим да ће сви бити поносни на Београд – рекао је проф. Бумбаширевић.

Он додаје да ће четворица најбољих микрохирурга из Европе добити признање „европска легенда микрохирургије”, као и да ће се ова титула убудуће редовно додељивати на конгресима у Европи.

Предавања која ће бити посвећена готово свим областима које микрохирургија обухвата одржаваће се паралелно у шест сала. Истовремено је за специјализанте организован бесплатни микрохируршки курс у посебној сали. Предвиђено је да курс заврши 90 младих доктора, а 30 њих је из Србије. Љубазношћу проф. Сокакоса из Атине, за ову прилику допремљено је 15 најсавременијих микроскопа.

– Предавања ће се односити на употребу микрохирургије у лечењу повреда у виду реплантација, које подразумевају пришивање одсечених делова тела до трансплантације лица, шаке, ноге или пениса са кадавера (мртве особе). Значајно предавање о томе одржаће доктор Скот Левин. Такође ће бити речи о савременим трендовима реконструкције лица, уролошким реконструкцијама, као и о хирургији периферних нерава. Ту ће значајну улогу имати Жаиме Бертели из Бразила, највећи ауторитет за периферне нерве у свету – објашњава професор Бумбаширевић.

Поред оних који први пут долазе у нашу земљу, најављен је долазак јапанског доктора Сатоши Тоха, који ће нас посетити по осми пут.

– Србија има свега 20 микрохирурга, али наши резултати у овој области су и те како запажени. Пионири смо у свету у лечењу ратних повреда. Микрохирургија није скупа дисциплина, али је скупа неопходна опрема као што су савремени оперативни микроскопи, какви нам данас у Србији недостају. Верујем да ће овај конгрес допринети и већем интересовању наших младих лекара за ову област, као и набављању најсавременије опреме. И у свету мали број лекара се бави микрохирургијом, те је то шанса за наше докторе да се истакну и покажу своје знање – каже проф. Бумбаширевић.

Поред лепог искуства и драгоценог знања, светски стручњаци из Србије понеће и књигу коју је издао „Завод за уџбенике“.

– У књизи су техничке препоруке – трикови најпознатијих људи који се баве микрохирургијом. То је добра реклама за нашу земљу и вредан поклон за наше госте – закључује проф. Бумбаширевић.

Српским лекарима дипломе европског удружења

Доктор Бумбаширевић истиче да се договорио с Европским удружењем да наши лекари добију најбољу обуку у Београду, где ће се надаље традиционално одржавати курсеви.

– Полазници тих курсева ће по завршетку добити диплому Европског удружења – објашњава наш саговорник.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*