ВУЧИЋ: Албанци су спремни да плате сваку цену, а ми…?

1

Председник Србије Александар Вучић изразио је вечерас велику забринутост што грађани Србије не желе решавање косовског проблема и не знају с чим се суочавамо, а Албанци су, каже, спремни да у потпуности заокруже своју државност и спремни су да плате сваку цену, да то ураде на сваки начин.

Вучић је, у емисији „Око“, казао да га забрињава истраживање које показује да грађани мисле да можемо да држимо статус кво.

„То је немогуће. Ми се суочавамо са жељом Албанаца да у потпуности заокруже своју државност. Спремни су да плате сваку цену, да то ураде на сваки начин. Да ли се упитамо сви, да ли смо ми спремни да и ми то платимо“, упитао је он.

Вучић је нагласио да се не може држати замрзнути конфликт ни између Русије и Украјине, да може само до следећег брода, страдалог у Луганску, Доњецку или неком другом крају.

„Ко вам гарантује да ћете држати статус кво. Нико то не жели, Европа, а ни свет, не желе ни Албанци, којих је тренутно на КиМ 91 до 92 одсто, а већ имају потврђену државност од стране страног западног света“, рекао је он.

Вучић је упитао шта би требало да радимо уколико дође до било каквог сукоба.

„Да се радујемо што ће српска војска ући и ризиковати сукоб са НАТО-ом, или да кажемо – уђите побијте наш народ. Зато сам све време говорио – ајмо да пронађемо компромисно решење, без решења улазимо у огромне проблеме за наш народ“, поручио је он.

Одговарајући на питање да ли је лоша политика у протеклом веку крива за проблем са Косовом, Вучић је одговорио да заборављамо да смо први пут после Првог балканског рата преузели оно што нам је припадало — косовски вилајет стављамо под своју контролу.

„Људи мисле да је било наше од памтивека, али то не одговара истини. Имали смо проблеме од Берлинског конгреса, успостављање прве Призренске лиге, борили смо се увек за овај простор, а из деценије у деценију смо губили“, рекао је Вучић.

Већ 1991. смо имали свега 17 одсто становника на КиМ, указао је он.

Навео је да су Албанци били веома дисциплиновани и све давали за своју косовску државу, а ми Срби смо много били склони компромисима, много напуштали КиМ.

Вучић је рекао да су САД „мама и тата“ Албанцима, а да су им остале западне земље „стрине и тетке“.

Вучић је рекао да и он има тетку, а да су Албанцима тетке Енглеска, Француска, Немачка, док су им САД мама и тата.

Како каже, Србија се у тим условима бори свим снагама, а има подршку Русије и Кине и других земаља, „којих је све више“.

„Да ли је то довољно? Није. Није једноставно, тешка је наша позиција, боримо се да одржимо позицију на табли, да имамо шансе за реми, а да победимо — биће тешко, јер имамо даму мање“, рекао је Вучић.

Плашим будућности Европе без Меркелове

Вучић је изразио забринутост по будућност Европе и света после одласка немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Вучић је рекао да може да се потпуно сагласи са оценама о негативним последицама после одласка Меркелове.

„Веома се плашим за будућност Европе и света после одласка Меркелове. Могао бих то да објашњавам сатима“, рекао је он.

Вучић је казао да је присуствовао састанцима милион пута где ништа без Меркелове не би функционисало.

„Њена реч је најмоћнија и на Западном Балкану. Ко има такву економску моћ и политику да може да позове и нешто каже. Немачка има огроман ауторитет, као што имају САД, Кина, Русија“, објаснио је он.

rs.sputniknews.com

1 КОМЕНТАР

  1. КАКВА НЕЉУДКОСТ??

    Вођа, узданица пензионера, није задовољан како народ мисли о ситуацији на КиМ. Да ли се он питао како може да зна шта народ хоће и шта може, када га нити питао, нити хтео да га пита за мишљење, а с друге стране није задовољан са ставом народа, а с друге стране нити га питао, нити има намере да га пита. Можда мисли да народ нема шта да мисли, довољно је то што њихов вођа мисли, хоће и мора. Све ово ме подсећа на процес отимања пензије. За отимање пензија нити је питао пензионере, нити хтео да их пита, а отимао пензије пуних четири година, мада у предизборној кампањи децидирано је био да се несме смањивати пензије. Када је изабран, онда ради по своме. На крају, који сарказам и понижење, свим пензионерима и онима којима отимао пензије и онима чији је био јатак послао на кућну адресу писмо захвалности, са партијским обележјем и пoтписник приватна персона. Он мисли да су пензионери толико дементни, да не знају да им је курвински отимана пензија неуставно, али зато криминал, заштита тајкуна, проневере пара и злата су цветали, док су пензионери једва састављали покидане крајеве од пензије до наредне. Ко те пита, он ради по савести, но чије?

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*