Вучић дипломатама: Стабилност региона озбиљно угрожена

0

Председник Владе Србије Александар Вучић састао се данас са представницима дипломатског кора и шефовима мисија међународних организација и институција у Србији, како би им изнео став Србије у вези са ситуацијом у региону.

Премијер је захвалио страним дипломатама што су се одазвали позиву и истакао да Србија сматра да је регионална стабилност први пут озбиљније угрожена.
Он је истакао да је процена владе да се због такве ситуације у наредном периоду не може са 100 одсто сигурности очекивати политички и економски простеритет у региону.

Вучић је приметио да се овакви састанци обично догађају поводом позитивног развоја догађаја, што, истакао је, на жалост овог пута није случај, имајући у виду колико је у региону било инцидената у последњих годину дана.
Премијер је посебно подвукао да се, упркос томе, нису окупили у таквом саставу да би неког нападали, већ да би изразили јасно став Србије о ситуацији у региону.

Разговор је настављен „иза затворених врата“, а о његовом садржају премијер ће јавност обавестити обраћањем новинарима.
Премијер о ситуацији у региону разговара са представницима 64 амбасаде у Београду, и представницима Европске инвестиционе банке, Међународне организације за миграције, Европског центра за мир и развој, ОЕБС-а, Европске уније, Свете столице, Уједињених нација и Уницефа.
Састанку присуствују и министри у Влади Србије Јадранка Јоксимовић и Ивица Дачић.
Најављено је учешће представника амбасаде Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, Словеније, али не и Хрватске.
Састанку присуствују и дипломате из Сједињених Америчких Држава, Руске Федерације, Kине, Немачке, Велике Британије и Француске.
Такође су позвани и дипломатски представници Венецуеле, Уједињених Арапских Емирата, Турске, Туниса, Сирије, Швајцарске, Шведске, Шпаније, Словачке, Румуније, Kатара, Португалије, Пољске, Пакистана, Норвешке, Нигерије, Холандије, Марока, Мјанмара, Мексика, Малезије, Либије, Либана, Kореје, Јапана, Италије, Израела, Ирака, Ирана, Индонезије, Индије, Мађарске, Грчке, Гвинеје, Финске, Египта, Данске, Чешке, Kипра, Kубе, Kонга, Kанаде, Бугарске, Бразила, Белгије, Белорусије, Азербејџана, Аустрије, Аустралије, Аргентине, Анголе, Алжира и Палестине.
У региону, пре свега на линији Хрватска-Босна и Херцеговина-Србија, у последње време су знатно подигнуте тензије, а, како су за Тањуг оценили политички аналитичари, поводом последњих догађаја у Хрватској и БИХ, Србија је несумњиво мета политика које не иду у корист добросуседских односа и очувања мира и стабилности у региону.

Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*