ВУЧИЋ: Ђилас и Обрадовић су сецикесе који би да дођу на власт користећи Косово

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да његови политички противници оспоравањем референдума о КиМ „руше“ шансу да добијемо више него што имамо данас

Вучић је рекао новинарима да се Косовом бави на дневном нивоу, да дневно чита између 500 и 600 страна докумената, што тајних, што јавних, и да ће пред народ изаћи са предлогом кад буде знао шта је максимум који можемо да добијемо.

Истовремено је нагласио да ће се сви ти критичари ујединити и да ће се видети да нема никакве разлике између Ђиласа и Обрадовића, „сецикеса који би да дођу на власт користећи Косово“.

„Њима је свеједно да ли је Косово независно или ће се припојити Албанији“, нагласио је он. Вучић је рекао да ће њихово образложење за „наивну српску јавност“ бити да не може референдум да се одржи у условима диктатуре.

Вучић је рекао да ће њихово образложење за „наивну српску јавност“ бити да не може референдум да се одржи у условима диктатуре. Ако не добијемо 50 одсто плус, онда референдум неће успети. Они мисле да су мене срушили тиме.

Није проблем, али срушили сте земљу, нашу будућност, шансу да добијемо више него што имамо данас“, објаснио је он. Неће ту бити велике среће, ни радости, каже Вучић прогнозирајући исход решавања питања Косова и Метохије, али је подсетио да су његови претходници већ „оверили“ косовску независност пред Међународним судом правде, независност коју данас признаје око 100 земаља, те да данас немамо ништа.

Вучић је подсетио да смо 1999. учествовали у оружаном сукобу, били нападнути, нисмо успели да своје циљеве у том одбрамбеном рату заштитимо и сачувамо. „Неких 19 земаља најмоћнијих или јачи и снажнији од нас. После смо имали причу „стандарди пре статуса“ кренуо је у мартовски погром, па 2008.донета је одлука о независности. За 100 земаља већ 10 година имате независну државу, а 2010. И 2011.имали смо катастрофалну неодговорну политику Јеремића, Ђиласа, Јанковића, Тадића, ин осталих.

Стални Међународни суд правде је донео пресуду по којој је Косово стекло независност на легалан начин, на наше питање, на наш захтев. Сада би неко да се то заборави, али неће друга страна и нико у свету неће. За своје грешке морамо да плаћамо цену“, рекао је Вучић. Рекао је да се на дневном нивоу боримо да нешто сачувамо, да нешто имамо на КиМ. Сви који нас свакодневно критикују знају да сам у праву. Ми Срби никада не волимо да посматрамо реалност, више волимо да живимо у сопственом свету и кажемо ‘ја ћу да посматрам како хоћу’, као што нисмо били спремни да се боримо око КиМ, осим да се једном окупимо у центру града и ништа не урадимо више од саопштења.

Неки су 2011, кретени, објашњавали да смо победили у нечему, а онда су рекли ‘нема везе, заборавите Косово’“, казао је он и додао да су границу према српском народу поставили исти ти који га критикују данас и због чијих грешака сада имамо последице. Његову оставку сад траже они који су уцествовали у косовској независности, а он ће је, каже, дати – ако они постигну више од њега.

Вучић је рекао да око Косова ништа неће бити лако, али да је боље да имамо споразум, него да га немамо. „Сви који су против, као Јанковићев академик, који тражи да поднесем оставку зато што данас немамо ништа, поручујем да није проблем да поднесем оставку зато што су наш председник и влада ћутали када је проглашавана независност, што су се обратили Међународном суду правде, ако кажу да ће ишта више донети и на који начин“, објаснио је он.

Неће ту бити велике среће, ни радости, каже Вучић прогнозирајући исход решавања питања Косова и Метохије, али је подсетио да су његови претходници већ „оверили“ косовску независност пред Међународним судом правде, независност коју данас признаје око 100 земаља, те да данас немамо ништа. Вучић је подсетио да смо 1999. учествовали у оружаном сукобу, били нападнути, нисмо успели да своје циљеве у том одбрамбеном рату заштитимо и сачувамо. „Неких 19 земаља најмоћнијих или јачи и снажнији од нас.

После смо имали причу „стандарди пре статуса“ кренуо је у мартовски погром, па 2008.донета је одлука о независности. За 100 земаља већ 10 година имате независну државу, а 2010. И 2011.имали смо катастрофалну неодговорну политику Јеремића, Ђиласа, Јанковића, Тадића, ин осталих. Стални Међународни суд правде је донео пресуду по којој је Косово стекло независност на легалан начин, на наше питање, на наш захтев. Сада би неко да се то заборави, али неће друга страна и нико у свету неће. За своје грешке морамо да плаћамо цену“, рекао је Вучић. Рекао је да се на дневном нивоу боримо да нешто сачувамо, да нешто имамо на КиМ. Сви који нас свакодневно критикују знају да сам у праву.

Ми Срби никада не волимо да посматрамо реалност, више волимо да живимо у сопственом свету и кажемо ‘ја ћу да посматрам како хоћу’, као што нисмо били спремни да се боримо око КиМ, осим да се једном окупимо у центру града и ништа не урадимо више од саопштења. Неки су 2011, кретени, објашњавали да смо победили у нечему, а онда су рекли ‘нема везе, заборавите Косово’“, казао је он и додао да су границу према српском народу поставили исти ти који га критикују данас и због чијих грешака сада имамо последице. Његову оставку сад траже они који су уцествовали у косовској независности, а он ће је, каже, дати – ако они постигну више од њега

Вучић је рекао да око Косова ништа неће бити лако, али да је боље да имамо споразум, него да га немамо. „Сви који су против, као Јанковићев академик, који тражи да поднесем оставку зато што данас немамо ништа, поручујем да није проблем да поднесем оставку зато што су наш председник и влада ћутали када је проглашавана независност, што су се обратили Међународном суду правде, ако кажу да ће ишта више донети и на који начин“, објаснио је он.

Онима који кажу да сада није добро време, могу да кажем да никада неће бити боље за нас. Кад ће бити боље време? Кад САД пропадну? Да тада пошаљемо 20.000 Срба да ратују, против 100.000 оних којима је више стало. Где тих 20.000 који ће да погину да нађемо? Не питате колико се људи ‘скинуло’ из војске у дану када је постојала могућност да иду на Косово“, поручио је Вучић.

Председник Вучић каже да не би било шта карактерисао тешким речима, али је оценио да свакако није пријатељски чин то што Црна Гора шаље своје војнике на КиМ. Александар Вучић је подсетио да је премијер Црне Горе Душко Марковић приликом посете Београду и у разговору са њим казао да Црна Гора разуме колико је КиМ болно и тешко питање за Србију и да ће се односити према њему са посебном пажњом, узимајући у обзир и интересе Србије, и оно што Србија каже…

„Нити су нас питали…Они су суверена држава, они могу то, али знају какав је наш став по питању КиМ. То што ће они нешто тако значајно да раде, један, два или три њих, то је безвезе, то ничему не служи, осим да они испуне задатак који су добили од НАТО-а“, рекао је Вучић.

„Напред, момци, ви радите свој посао. Ми знамо да то није нарочито пријатељски гест према Србији. Ми ћемо свој посао да радимо, и то је то. Нема филизофије велике, а да нас терате да кажемо како је то дивно…и сад ћете ви са том двојицом да сачувате наше манастире…ту причу неком другом причајте“, рекао је Вучић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*