Вучић и Човић: Чинимо све да се не понови 1991.

0

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да се нада и да ће чинити све да се не понови ситуација у региону из 1991. године.

„Чинићемо све да очувамо мир и регионалну стабилност“, рекао је Вучић новинарима у Београду после састанка са хрватским чланом Председништва БиХ Драганом Човћем.

Вучић је рекао да су Србија и Република Српска у најбољим могућим односима и тако ће бити и убудуће, као и да Србија поштује интегритет БиХ.

Премијер Србије Александар Вучић и хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић изразили су данас уверење да не постоје суштинске препреке за развој „значајно бољих“ српско-хрватских односа у будућности.

„Обојица смо изразили наду и уверење да ће српско-хрватски односи у будућности бити добри значајно бољи, а да суштинске препреке за развој ситуације такав на балкану не постоје“, рекао је Вучић новинарима после састанка с Човићем у Београду.

Вучић је рекао да ће у будућности кроз разговоре и економску сарадњу обезбедити бољи живот за будуће генерације.

Он је додао да Србија има добру трговинску размену с БиХ, што се види из тога да у првих пет месеци Србија има раст извоза од 7,9 одсто у БиХ.

„Желимо добре односе између Срба и Хрвата, имали смо искрене отворене и пријатељске односе који су лековити, наставићемо такву врсту сарадње“, додао је Вучић.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да жели најбоље могуће односе с бошњачким политичким представницима у БиХ, али да у тим односима поверење није „на њвишем нивоу“.

„Увек желим најбоље могуће односе, не могу да кажем да је ту поверење на највишем нивоу, из много разлога. Желим да верујем да нисам томе допринео и да нисам нимало крив због тога, и не само ја већ Влада Србије“, рекао је Вучић новинарима у Београду.

Вучић је додао да ће у будућности радити на изградњи што бољих односа у региону.

„Верујем да ћемо за неки месец имати другачије разговоре и односе између Срба и Хрвата, да ћемо имати значајно боље односе између Срба и Бошњака, па и ако хоћете Бошњака и Хрвата, то је добро за све нас“, додао је Вучић.

ЧОВИЋ: НИСАМ ИЗНЕНАЂЕН ОДЛУКОМ ДОДИКА

Хрватски члан Председништва БиХ и председник Хрватске демократске заједнице у БиХ Драган Човић изјавио је данас у Београду да није изненађен одлуком председника РС Милорада Додика да не одустане од референдума о Дану РС, али да сматра да се након тог изјашњавања ништа неће променити.

„Створили смо претеране тензије, нећу рећи око тривијалног питања, да не повредим оне који траже да се дефинише датум“, рекао је Човић новинарима у Београду.

Он је оценио да се 26. септембра (дан после најављеног рефендума у РС) „ништа неће променити“ а да су створене претеране тензије око референдума о Дану РС.

„Није ме ништа изненадило. Ових дана сам давао коментаре и када сам рекао да очекујем да ће се референдум одржати ја сам сугерисао свим својим колегама да одлуке Уставног суда БиХ нису за коментарисање, као што нису ни одлуке Већа за примену мира, ни ПИК-а“, рекао је Човић.

Он је подсетио да је и до сад заступао став да власти у РС могу, у складу с захтевима грађана РС, доности одлуке с тим да оне морају кореспондирати с одлукама Уставног суда, али и с Уставом БиХ.

„Не бих око тога претерано спекулисао, превише нагласка смо ставили на једно питање, уместо да се бавимо животним питањима“, рекао је он.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*