Вучић и министри завештавају органе

0

Премијер Александар Вучић најавио је за “Блиц” да ће ускоро потписати донорску картицу како би подржао трансплантацију у Србији и подигао свест о значају донорства. Анкетирали смо и остале министре у Влади Србије и ево ко ће од њих следити премијеров пример.

Осим Вучића, који ће донорску картицу тек потписати, у Влади имамо и министре који су своје органе већ одавно завештали. Министри др Златибор Лончар и Расим Љајић, као и министарка без портфеља проф. др Славица Ђукић Дејановић мањина су међу својим колегама.

Неки од њих су то учинили одавно, попут др Ђукић Дејановић, која донорску картицу има већ десетак година, још пре него што је постала председница Скупштине Србије.

Расим Љајић је пре шест година у Kлиничком центру у Новом Саду завештао своје органе, када је била организована акција која промовише донорство.

Међу министрима који су потписали донорску картицу је и министар здравља др Златибор Лончар. Он је то учинио пре три године, а иначе се и сам, као лекар, бави трансплатацијама. Kао ресорни министар снажно подржава донорски систем.

А ево како су се изјаснили и остали министри:

Александар Антић, министар рударства и енергетике

– Апсолутно ће потписати донорску картицу. Пре свега то треба да буде пример осталим грађанима Србије, да схвате важност спасавање живота једним таквим хуманим гестом – рекао је Антић.

Нела Kубуровић, министарка правде

– Изузетно поштујем одлуку сваког свог колеге и уопште сваког човека, који се одлучи на тако важан корак, посебно узимајући у обзир чињеницу да такве одлуке имају утицаја не само на онога ко је доноси, већ и на најближе чланове његове породице. То је велики и важан корак у животу, те је природно да се о томе добро размисли, пре него што се донесе коначна одлука – рекла је министарка Kубуровић.

Ана Брнабић, министарка државне управе и локалне самоуправе

– Апсолутно, потписаћу донорску картицу – кратко је рекла министарка.
Зоран Ђорђевић, министар одбране

– Спознаја о чињеници да потписивање донорске картице значи и потенцијално спашавање нечијег живота, за мене је довољан мотив за потписивање картице. Из тог разлога сам се редовно одазивао и на акције добровољног давања крви, а потписивање донорске картице сматрам не само чином хуманости, већ и изграђене свести о значају донаторства као цивилизацијског достигнућа и помоћи људима који чекају најважнији позив у животу – истакао је министар одбране.

Ивица Дачић, први потпредседник владе и министар спољних послова

– Наравно, потписаћу донорску картицу – рекао је Дачић.

Зорана Михајловић, потпредседница владе и министарка грађевине и саобраћаја

– Мислим да би јако добар и одговоран гест био да сви чланови Владе Србије потпишу донорске картице, јер смо још далеко од европских просека по броју донора. Али тек када сам чула људе који чекају на трансплатацију органа који су били код премијера Вучића, када сам чула њихове животне приче и како изгледа сваки њихов дан док чекају на орган од којих им зависи живот, тек тада схватите какав је то проблем. Да, желим да помогнем и потписла бих донорску картицу – казала је Зорана Михајловић.

Душан Вујовић, министар финансија

– Потписаћу донорску картицу – кратко нам је казао министар финансија Душан Вујовић.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*