Vučić i Tramp će do kraja godine imati KLJUČNI sastanak o pitanju Kosova

1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se do kraja godine sa američkim predsednikom Donaldom Trampom

Kako kaže naš izvor iz diplomatskih krugova u Vašingtonu, tom susretu prethodiće još jedan sastanak Vučića i potpredsednika Sjedinjenih Država Majkla Pensa, koji bi trebalo da bude održan oko 20. septembra i praktično da bude uvod u sastanak Vučića i Trampa.

– Vučić i Pens bi trebalo da se sastanu na marginama zasedanja Generalne skupštine UN o Kosovu i da razgovaraju o dijalogu Beograda i Prištine, ali i o ukupnoj situaciji u vašem regionu – ističe naš sagovornik i dodaje da još nije stigla zvanična potvrda da će do ovog sastanka doći, ali da po onome kako sada stvari stoje Pens dolazi u Njujork i postoji velika mogućnost susreta sa predsednikom Srbije. Tada bi trebalo da budu dogovoreni i svi detalji susreta Vučića i Trampa.

Do početka jeseni se, inače, očekuju pojačane diplomatske aktivnosti predsednika Srbije. Kako je juče najavio predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović, Vučić će početkom sledećeg meseca posetiti Bosnu i Hercegovinu.

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na naš poziv, dolazi u zvaničnu posetu BiH 7. i 8. septembra ove godine – naveo je Čović na svom Tviter nalogu. On je prethodno najavio da, osim Vučića, u Sarajevo dolazi i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

– Svrha ovih susreta je da se BiH ponovo, na jedan pozitivan način, stavi u središte zanimanja predsednika Srbije i Hrvatske, kao i da se razgovara o svim otvorenim pitanjima od značaja za sve tri zemlje – kazao je nedavno Čović. Podsetimo, poseta Sarajevu prethodnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića je više puta bila najavljivana, ali nikada nije realizovana.

Aktuelnog predsednika Srbije krajem ovog ili početkom sledećeg meseca, kako saznajemo, očekuje i nastavak kosovskog dijaloga u Briselu, a početkom oktobra Aleksandar Vučić će otputovati u Zagreb na poziv predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Svi ovi sastanci trebalo bi da dovedu do znatnih pomaka kada je reč o rešavanju kosovskog problema, ali i do rešenja sveukupne balkanske krize.

– Očekujemo da se međunarodna zajednica jasnije odredi prema pitanju stabilnosti Balkana. Naše državno rukovodstvo će insistirati da se izvrši pritisak na Prištinu kako bi i oni počeli da ispunjavaju sve ono što je dogovoreno u Briselu, a pre svega da krenu u realizaciju Zajednice srpskih opština – ističe visokopozicionirani izvor “Blica” iz srpske vlasti.

Na sastanku s Pensom uglavnom o Rusima

Predsednik Vučić se sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom sastao sredinom jula, kada je glavna tema razgovora bio ruski upliv na Balkan.

– Važno je da se uticaj Rusije na ovom delu Balkana ne širi i da razumete zašto su SAD zbog toga zabrinute – poručio je tada Pens Vučiću.

Izvor „Blica“ je tada rekao da je Amerikancima važno da naši odnosi sa Rusijom ostanu na nivou kakvi su danas.

– Iako to Pens nije konkretno rekao, iz razgovora se moglo zaključiti da bi ruski humanitarni centar u Nišu trebalo da zadrži taj “humanitarni” karakter bez davanja osoblju bilo kakvog diplomatskog statusa. Potpredsednik SAD je rekao i da to što je Vučić došao na samom početku svog petogodišnjeg mandata, govori o prioritetima Srbije – istakao je izvor “Blica”.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

*