Вучић као Тито

Немачки медији поводом побједе Александра Вучића на предсједничким изборима у Србији истичу његово обећање да ће земљу и, као предсједник државе водити путем ЕУ

0

Бирачи су показали да је огромна већина српских грађана за наставак реформског процеса и европског пута Србије (Фото: Бета) Бирачи су показали да је огромна већина српских грађана за наставак реформског процеса и европског пута Србије

Медији указују да је побједа Вучића била тријумфална, јасна и остварена још у првом кругу избора.

Таблиод “Билд“, утицајан и читан, наводи да је Вучић рекао да ће земља остати на курсу ЕУ, али и да ће наставити пријатељске односе са Русијом и Кином.

“Грађани су показали у ком правцу Србија треба да иде“, преноси таблоид Вучицеве ријечи, а њемачка телевизија АРД је јавила да је Вучић, с музиком и уз славље својих бирача дошао у партијску централу и да је побједу однио „у првој рунди“.

“Ово сам постигао тешким и напорним радом, не популизмом, демагогијом или шовинизмом“, преноси ова телевизија Вучићеве ријечи, уз опаску да његови противкандидати не мисле тако.

„Бирачи су показали да је огромна већина српских грађана за наставак реформског процеса и европског пута Србије – заједно са очувањем традиционалног пријатељства које ми имамо са Русијом и Кином“, пренијела је ова телевизија ријечи Вучића.
Конзервативан и веома утицајни дневни лист “Франкфуртер алгемајне цајтунг“ (ФАЗ) пише о “тријумфалној Вуцићевој побједи у првом кругу“ и оцјењује да су његови конкуренти послије једне “изузетно агресивне изборне борбе“, пропали без шанси.

Лист пише да је Вучић тиме што су га „у ‘врућој’ фази изборне кампање примили и њемачки канцелар Ангела Меркел и руски предсједник Владимир Путин“ могао да се представи као политичар који, слично као Тито, ужива углед и на Истоку и на Западу.

То је, како наводи ФАЗ, посебно код старијих бирача, који се још могу сјетити Југославије, често добро примљено. Осим тога, Вучићева популарност се ђелимично ослања и на то да је, како се истиче, он могао да презентира одређене привредне успјехе.

Овај конзервативни дневник ипак примјећује да је пад незапослености између осталог и посљедица одласка младих, те указује да српско правосуђе важи и даље као корумпирано и политички зависно.

Политички Магазин “Шпигл“ пише, међутим, да ‘многи Срби приписују Вучићу да је, од како је он изабран за предсједника владе 2014. године, привреди кренуло набоље, да је прошле године привредни раст износио 2,8 одсто, али да су просјечне плате међу најнижим у Европи.

За магазин “Фокус“ остаје нејасно зашто Вуцић жели да буде предсједник, премда ће му та позиција донијети мање овлашћења, него функција предсједника владе.

Лист се позива на посматраче који мисле да ће Вучић примијенити модел бившег предсједника Бориса Тадића, који је на протоколарној функцији предсједника имао стварну политичку моћ, али наглашава и Вучићеву изјаву да ће он поштовати српски Устав.

Њемачка телевизија ЗДФ истиче да Вучић “јасном побједом још у првом изборном кругу“, може да промијени своју позицију и постане предсједник и да је он “далеко иза себе оставио кандидате разједињене опозиције“.

РТЦГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*