Вучић: Kонгресмен који предлаже размену територије је близак ШИПТАРСКОМ ЛОБИЈУ

0

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас поводом предлога америчког републиканског конгресмена Дејне Рорабахера о размени територија на југу Србије за север Kосова и Метохије да је то само покушај тражења других решења, али да Србија има свој устав који јасно говори о интегритету.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао и да мисли да је Рорабахер близак албанском лобију.

– “Мислим да су то покушаји за тражење других решења, шот не бих коментарисао. Ми имамо наш Устав који јасно говори о интегритету – поручио је Вучић.

Републикански конгресмен Дејна Рорабахер, председавајући одбора за спољну политику у Европи, упутио је писмо председнику Србије у коме предлаже размену територија на југу Србије за север Kосова и Метохије као решење за смиривање тензија у том делу Балкана.

Он је истакао да би било у обостраном интересу да се размотри питање размене територија јер би то, како сматра, резултовало већим бројем Срба у Србији и већим бројем Kосовара на Kосову.

Договор о зиду исти као 8. децембра

Премијер је изјавио да је о зиду у Kосовској Митровици постигнут исти договор 8. децембра као овај који је сада примењен.

Вучић је рекао да сутра почиње изграђна комплекса са свим детаљима који су потребни Србима у северној Митровици, а у складу са договором, те истакао да су Срби добили шта су желели и да је сачуван мир.

Он је, међутим, истакао да је тај договор постигнут још 8. децембра и да је исто то договорено и у Бриселу, додајући да „не зна шта су желели у наредним данима“.

– Не могу то да разумем и још се питам о чему се ради и да ли је неко хтео друго нешто да уради – рекао је Вучић.

Он је поручио појединцима који говоре да су Срби попустљиви да би волео да своје јунаштво покажу на делу, уместо што не знају име ниједног села на Kосову.

Сачували смо мир

– Сачували смо мир, а Срби имају све што су желели, заштиту у Улици краља Петра. Али ме буни и чуди што нисам добио одговоре, зашто то оне вечери у Бриселу није завршено кад је потпуности све исто – рекао је Вучић.

Додао је да су Албанци желели да искључе Београд.

– Јесте ли зато подмићивали српске посланике и хтели да их одвојите од Беграда. Не препоручујем ту работу, јер нећете моћи да победите у томе – рекао је Вучић.

Он је додао да још није чуо ко је одговоран за кршење договорених правила у Бриселу, истичући да Србија свакако није крива, те додао да још чека да му неко у ЕУ каже да је било шта слагао кад је говорио о дешавањима после састанка у Бриселу.

Понавља и да од Албанаца не очекује ништа, осим да дочекају следећу прилику, те да је за Србију важно да се сачува мир и стабилност.

– Они хоће да направе Заједницу српских општина као невладину организацију која ће да пушта грамофонске плоче. Зато су хтели да избаце Београд и да извргну руглу све што је постигнуто пре четири године – навео је Вучић.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*