Вучић: Могући и парламентарни избори-Позиција Малог није одржива-Нећу више бити премијер

Премијер Александар Вучић изјавио је да после председничких избора свакако више неће бити премијер. Смене у јавним предузећима. Нисам углавном задовољан борбом против криминала и корупције

0

Премијер Александар Вучић изјавио је да ће одлука да ли ће он бити кандидат СНС на председничким изборима бити донета у петак на седници Главног одбора. Како каже, то је питање од великог значаја за будућност Србије.

“Постигли смо важне и значајне резултате о којима бих говорио вечерас. Ово је можда мој последњи наступ овде као председник владе”, рекао је Вучић у емисији Упитник на РТС.

Премијер је навео да без подршке председника Николића ништа не би могли да ураде и да је то његова “историјска улога”.

ВУЧИЋ: РАЦИОНАЛНА ОДЛУКА ПРЕДСЕДНИШТВА СНС

Лидер Српске напредне странке (СНС) и премијер Александар Вучић оценио је вечерас да је одлука председништва странке да га предложи за председничког кандидата била рационална и да је била мотивисана тиме да се очува стабилност.

„Мислим да је у овом тренутку то рационална одлука“, рекао је Вучић за Радио-телевизију Србију, уз оцену да је одлука рационална како би се „смањио ризик од три, четири, пет одсто које би могли да одлуче“.

Према његовим речима, процена је да ће тако владајућа коалиција лакше да се супротстави онима који су се ујединили да би Србију вратили уназад.

Вучић је навео и да су чланови председништва могли да гласају и за Томислава Николића.

„Ко би гласао за мене гласао би и за њега. Он је најбољи могући кандидат, али ово је процена због стабилности и три, четири одсто које би могле да одлуче“, рекао је Вучић.

Он је напоменуо и да много воли Николића, као и да много воли свакога, али да највише воли Србију.

Вучић је рекао и да му „не пада напамет“ да каже ко би могао да га замени на премијерској позицији, и додао да ће председничку кампању водити ван радног времена.

Он је напоменуо и да ће „можда по први пут“ узети пет дана одмора.

Вучић је одбацио критике на могућу потпуну контролу власти у Србији са позиције председника државе, као и поређење с бившим председником Србије и Демократске странке Борисом Тадићем.

Он је рекао и да иде на позицију председника Србије „која нема ни десет одсто власти“ у односу на премијерску функцију коју сада обавља, поновивши да је прихватио кандидатуру због стабилности и континуитета.

„Не може да се деси да будем као Тадић“, рекао је Вучић одговарајући на питање да ли ће, попут Тадића, преко премијера (Мирка Цветковића) контролисати и владу.

Вучић је рекао и да је Цветковић био добар премијер и да се то може видети из стенограма владе.Он је рекао и да СНС још није почела предизборну кампању, као и да се зна ко води прљаве кампање.

„Ја кампању не водим, ми кампању не водимо. Нисмо ни динар потрошили, ни трибину нисмо одржали, нигде нисам отишао да се представим“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, кампању воде одређени ДОС-овски кандидати које нико не пита одакле им велики новац за то.

Председништво СНС-а је на данас одржаној седници одлучило да за председника Србије, као свог кандидата, истакне Вучића и та одлука донета је једногласно, саопштено је из СНС-а.

НАРЕДНИХ ДАНА СМЕНЕ У ЈАВНИМ И ДРЖАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

Премијер Србије Александар Вучич вечерас је рекао да ће наредних седам до десет дана уследити смене директора у јавним и државним предузећима.

Он је у интервјуу за РТС казао да није заборавио обећање да ће бити смењени директори који лоше раде.

Вучић је крајем прошле године најавио смене директора јавних предузећа који су лоше пословали и достављали влади лажне финансијске извештаје.

Директори свих јавних предузећа по новом закону треба да буду изабрани на јавном конкурсу до 4. марта ове године.

НИСАМ У ПОТПУНОСТИ ЗАДОВОЉАН БОРБОМ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ И КРИМИНАЛА

Премијер Србије Александар Вучић рекао вечерас је да није у потпуности задовољан борбом против корупције и криминала.

„Иако су по броју најбољи резултати око дроге и хватања дилера, видим да се увек проваљују акције. Никад ове крупне рибе не можете да ухватите јер има оних пет одсто који су с криминалцима на вези“, казао је Вучић за Радио-телевизију Србије.

Као разлог недоношења и кашњења пресуда, Вучић је навео неефикасност правосуђа и напоменуо да су „влади ту везане руке“.

ЈАВНИ ДУГ СРБИЈЕ ЈЕ 70 ОДСТО БДП-А

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је јавни дуг Србије сада 70 одсто бруто домаћег производа (БДП) и да ће наставити да се смањује.

Он је у интервују на РТС-у рекао да Србија има економски раст већи од највећег броја земаља Евопске уније и да Европска комисија предвиђа ће он бити и већи него што је раније планирано.

„Без приватизација имати суфицит у буџету какав је имала Србија не пада са неба, него је резултат напорног рада и јединства које је постојало у земљи“, истакао је Вучић.

Он је навео да такве резултате не признају они који се окупљају против њега.

БИЛО ДА БУДЕМ ПРЕДСЕДНИК, БИЛО ДА НЕ БУДЕМ, СВАКАКО ВИШЕ НЕЋУ БИТИ ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ

Било да будем председник, било да не будем, свакао више нећу бити председник владе, изјавио је вечерас премијер Александар Вучић поводом данашње одлуке Председништва његове Српске напредне странке да га предложи за кандидата за председника државе.

„Могуће је да ми је ово последњи наступ као председика владе, барем на РТС-у, последњи велики наступ као премијера“, казао је Вучи гостујући на Радио-телевизији Србије.

Он је додао да ће коначну одлуку о његовој кандидатури донети Главни одбор СНС-а 17. фебруара.

Он је рекоа да би волео да настави да сарађује са садашњим предедником државе Томиславом Николићем, уколико Николић то жели.

НЕ ИСКЉУЧУЈЕМ МОГУЋНОСТ ОДРЖАВАЊА ВАНРЕДНИХ ПАРЛАМЕНТАРНИХ ИЗБОРА

Премијер Србије Александра Вучић рекао је вечерас да не може да искључи могућност одржавања ванредних парламентарних збора.

„Не могу сада тиме да се бавим… не могу да искључим ту могућност… то би морало веома брзо да се решава“, казао је Вучић,одговрајаући на питање о могућем расписивању ванредених парламентарних избора.

Говорећи о председничким изборима, на којима ће бити кандидат, Вучић је рекао да ће борба бити много тешка, јер, како је навео, „досовски (опозициони кандидати имају много пара“.

Председништво Српске напредне стране одлучило је да Вучића кандидује за председника Србије. Коначну одлуку донече Главни одбор владајуће странке 17. фебруара.

ВЕЛИКА КОРИСТ ОД КОНЦЕСИЈА ЗА БЕОГРАДСКИ АЕРОДРОМ

Премијер Србије Александар Вучић вечерас је изјавио да ће Србија имати велику корист од давања концесије за Аеродром „Никола Тесла“ у Београду на период од 25 година.

Он је у интервјуу за РТС рекао да се очекује да једнократна уплата будућег концесионара у буџет буде 350 до 400 милиона евра, а да годишњи приходи буџета по основу концесионе таксе буде 10 милиона евра.

Инвестиције концесионара на аеродрому ће износити, како је рекао, 713 милиона евра.

Београдски аеродром послује профитабилно, али нема толики профит који би обезбедио улагања која ће имати концесионар, истакао је премијер.

ПОСТОЈЕ ОДРЕЂЕНИ ПОМАЦИ У ВЕЗИ СА ОРУЖЈЕМ ПРОНАЂЕНИМ У ЈАЈИНЦИМА И НА НОВОМ БЕОГРАДУ

Премијер Александра Вучић изјавио је вечерас да постоји одређени помаци у истрази у вези са оружјем пронађеним у близини његове породичне куће у Јајинцима, али да не жели о томе да говори.

„Направљени су помаци и неки врло битни помаци, али не желим о томе да говорим“, рекао је Вучић за Радио-телевизију Србије, упитан о оружју пронађеном у Јајинцима и на Новом Београду.

Према његовим речима, и то што је рекао је превише.

Вучић је напоменуо и да ће наставити да као и до сада ради свој посао.

Београдска полиција пронашла је крајем октобра прошле године већу количину наоружања и муниције у једном сандуку у београдском насељу Јајинци, у непосредној близини пута који води до породичне куће премијера Србије. Неколико дана касније, у једној гаражи на Новом Београду, у близини стана где живи брат премијера, пронађен је аутомобил у којем се налазила одређена количина наоружања.

ПОЗИЦИЈА ГРАДОНАЧЕЛНИКА СИНИШЕ МАЛОГ НИЈЕ ДУГОРОЧНО ОДРЖИВА

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да позиција градоначелника Београда Синише Малог „није лака и није дугорочно одржива“, мада је оценио да је један од најбољих градоначелника у историји главног града.

„Нећемо чекати правоснажне пресуде, довољно је да тужилаштво укаже на одређене ствари, ми ћемо тог тренутка као политичари да реагујемо“, казао је Вучић гостујући на Радио-телевизији Србије, а поводом навода супруге градоначелника Синише Малог да је он учествовао у организацији рушења објеката у насељу Савамала.

Вучић је навео да ће Мали сносити политичке последице и да сигурно неће поново бити кандидат за градоначелника Београда у име Српске напредне странке.

„Позиција господина Малог није лака и свакако није дугорочно одржива на том месту, без обзира на то што ће у књигама остати записано да је за Београд много урадио“, казао је Вучић.

Он је додао да неће реаговати под притиском, пред хајкама и харангама, када га, како је навео, поједине организације терају да некога смењује.

„Ми ћемо то да урадимо онда када будемо мислили да је време за то. Ако било ко мисли да притиском на улици може то да изведе, мене не занимају њихове Румуније и Македоније, никада под притиском нећу да реагујем“, навео је Вучић.

ПРЕДСЕДНИШТВО СПРСКЕ НАПРЕДНЕ СТРАНКЕ ЈЕДНОГЛАСНО ЈЕ ОДЛУЧИЛО ДА АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ БУДЕ ЗА КАНДИДАТ СНС ЗА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*