Вучић: Мој позив на дијалог не значи признавање Косова

0

Крагујевац — Мој позив на дијалог не значи признавање Косова, рекао је председник Србије Александар Вучић, наводећи да ће се изјаснити тек када чује све ставове.
“Ово је само позив на дијалог, решења нису готова. Прекините да измишљате на свим странама. Нећу да излазим са решењима, док не чујем ставове комплетног друштва”, навео је Вучић.

Он је то рекао поводом питања новинара како види изјаву руске историчарке Елене Гускове да отварање дијалога води признању Косова.

„Српску политику води српско руководство у складу са српским државним и националним интересима“, навео је Вучић.

Вучић је рекао да су се до сада чули ставови некадашњег председника Србије Бориса Тадића, лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља и неких људи у Влади Србије.

„Добро је да учествује у дијалогу. Ми то поздрављамо. Добро је да чујемо свако мишљење, од оних које смо чули од господина Шешеља са Лазаревим клетвама, до Тадића са столицом у Уједињеним нацијама (за Косово, без формалног признавања), чули сте из Владе бар три различита предлога и добро је да су се људи отворили да говоре шта мисле. Онда ћемо да седнемо са грађанима и разговарамо шта је могуће, а шта је то што не смемо да изгубимо“, рекао је Вучић након обиласка новоизграђеног Центра за вантелесну оплодњу у Клиничком центру Крагујевац.

Осим тога, Вучић је навео и да Србија не жели да буде ниједног војног савеза:

„О НАТО уопште не расправљамо. Србија не жели да буде део ни једног војног савеза. Србија има своју војску. Питање хоћете у НАТО? Не. Хоћете у (Организацију уговора о колективној безбедности) ОДКБ? Не, нећемо у ОДКБ. Имамо српску војску и она ће да јача. Прекините са свих страна да водите политику Србије. Нећемо у НАТО, хвала. Нећемо у ОДКБ, хвала”, истакао је Вучић.

Он је додао да сви очекују да се Србија опредељује.

“Србија не седи на две столице, како неки тврде. Србија има своју, српску, столицу и неће ничију туђу. Сами бирамо свој пут у будућност”, подвукао је Вучић.

Према његовим речима, Србија је више него икада изложена различитим притисцима, са различитих страна.

“Нико није задовољан позицијом Србије, јер је она независна држава и брине о својим интересима у условима све већег сукоба великих сила, када протерују 750 и више лица из дипломатских представништва, па је разумљива заоштрена реторика”, оценио је Вучић.

Бета, Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*