Вучић напушта преговоре: Доста је хрватског иживљавања!?

  Хрватска је блокирала отварање поглавља 26, које се односи на културу и образовање, а премијер Александар Вучић најављује да ће напустити Брисел и да сутра неће присуствовати међувладиној конференцији уколико Хрватска не повуче блокаду.

  0

  Премијер Александар Вучић отпутовао је вечерас у Брисел, и уколико са високом представницом ЕУ за спољну политику Федериком Могерини не буде постигнут договор о деблокади, он ће још вечерас напустити Брисел и неће присуствовати сутрашњој међувладиној конференцији, на којој ће се разматрати отварање поглавља, јавила је ТВ Прва, преноси Танјуг.

  Вучић је рекао да му је доста хрватског иживљавања. „Србија је све време била стрпљива, и трудила се да не реагује, али ће од сада другачије разговарати“, рекао је Вучић за ТВ Прву.

  Премијер је рекао да ће се, уколико Хрватска не повуче блокаду и он напусти Брисел, обратити јавности.

  До сада, све земље чланице ЕУ дале су сагласност за отварање поглавља пет, које се односи на усклађивање српских прописа са европским стандардима у области јавних набавки, и поглавља 25, које се тиче науке и истраживања.

  Радна тела ЕУ састају се и данас и сутра, а циљ је, између осталог, постизање консензуса свих 28 држава чланица за отварање поглавља 26, које покрива питања образовања и културе.

  Иначе, земље чланице ЕУ нису постигле договор ни 27. јуна о отварању поглавља 23, које се односи на правосуђе, у преговорима о чланству са Србијом, зато што Хрватска и Велика Британија нису тада дале сагласност да се то учини 30. јуна.

  Поред познатих захтева у вези са правима хрватске мањине и јурисдикцијом суда за ратне злочине, Загреб је тада инсистирао да се у текст прелазних мерила које Србија треба да испуни током преговора унесе и питање одштете за жртве ратних злочина и решавање питања несталих, што није било прихватљиво за Европску комисију и друге земље чланице.

  Преговарачка поглавља 23 и 24 отворена су 18. јула на међувладиној конференцији у Бриселу.

  ТАНЈУГ

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *