Vučić napušta pregovore: Dosta je hrvatskog iživljavanja!?

  Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 26, koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, a premijer Aleksandar Vučić najavljuje da će napustiti Brisel i da sutra neće prisustvovati međuvladinoj konferenciji ukoliko Hrvatska ne povuče blokadu.

  0

  Premijer Aleksandar Vučić otputovao je večeras u Brisel, i ukoliko sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini ne bude postignut dogovor o deblokadi, on će još večeras napustiti Brisel i neće prisustvovati sutrašnjoj međuvladinoj konferenciji, na kojoj će se razmatrati otvaranje poglavlja, javila je TV Prva, prenosi Tanjug.

  Vučić je rekao da mu je dosta hrvatskog iživljavanja. „Srbija je sve vreme bila strpljiva, i trudila se da ne reaguje, ali će od sada drugačije razgovarati“, rekao je Vučić za TV Prvu.

  Premijer je rekao da će se, ukoliko Hrvatska ne povuče blokadu i on napusti Brisel, obratiti javnosti.

  Do sada, sve zemlje članice EU dale su saglasnost za otvaranje poglavlja pet, koje se odnosi na usklađivanje srpskih propisa sa evropskim standardima u oblasti javnih nabavki, i poglavlja 25, koje se tiče nauke i istraživanja.

  Radna tela EU sastaju se i danas i sutra, a cilj je, između ostalog, postizanje konsenzusa svih 28 država članica za otvaranje poglavlja 26, koje pokriva pitanja obrazovanja i kulture.

  Inače, zemlje članice EU nisu postigle dogovor ni 27. juna o otvaranju poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe, u pregovorima o članstvu sa Srbijom, zato što Hrvatska i Velika Britanija nisu tada dale saglasnost da se to učini 30. juna.

  Pored poznatih zahteva u vezi sa pravima hrvatske manjine i jurisdikcijom suda za ratne zločine, Zagreb je tada insistirao da se u tekst prelaznih merila koje Srbija treba da ispuni tokom pregovora unese i pitanje odštete za žrtve ratnih zločina i rešavanje pitanja nestalih, što nije bilo prihvatljivo za Evropsku komisiju i druge zemlje članice.

  Pregovaračka poglavlja 23 i 24 otvorena su 18. jula na međuvladinoj konferenciji u Briselu.

  TANJUG

  POSTAVI ODGOVOR

  *