Вучић: Не могу да искључим превремене изборе

0

Редовни избори су заказани за 2020. годину. Међутим, ако буде притисака, не могу да искључим могућност да се избори одрже и раније – казао је председник Србије Александар Вучић, на Београдском безбедносном форуму након што је учествовао на панелу заједно са аустријским председником Александром Фан дер Беленом.

И док је на самом панелу говорио о одличном односу Србије и Европске уније, најављивао да ће Србија наставити да буде фактор стабилности и наставити да учествује у дијалогу са званичницима из Приштине, на конференцији која је уследила бавио се углавном опозицијом и медијма које „они контролишу“.

– Не пишете о томе што Драган Ђилас жели да Драган Вучићевић иде у затвор на три године само зато што мисли другачије. Шта би било када би ја поднео педесет пријава против вас из Времена, Нина, Н1, РТС-а, Данаса, Блица…који свакоднево пишете најгоре лажи о мени. И још говоре да власт управља РТС-ом. А кога смо ми то довели на РТС? Ни једног јединог новинара. Сви су доведени од стране Демократске странке – казао је Вучић.

Председник није променио тон ни након што га је новинар телевизије Н1 Миодраг Совиљ замолио да „не врши притисак на јавни сервис“ и престане његову кућу да ословљава са Ђиласова телевизија.

– Ја сам се трудио да будем професионалан, а ви никада нисте били професионални. Ви хоћете да ми забраните да мислим? Ја ћу вас да називам како ви желите, али не можете да ми спречите да говорим да сте Шолакова телевизија на којој Ђилас има утицај – казао је Вучић.

Поред медија, Вучић се, подстакнут новинарским питањем осврнуо и на опозицију и конкретно твит једног члана покрета Двери да би премијерку Брнабић и њега требало обесити.

– Силовање и вешање, то је њихова политика. За мене није проблем, али не могу да дозволим да вешају жене – казао је Вучић, додајући да је срамота да Ану Брнабић нико није заштитио, па чак ни они воде нека тела за заштиту жена.

Он се дотакао и предстојећег самита Интепола и активностима Приштине која настоји да постане члан.

– Поред свега нас задеси и та смена на челу Интерпола. Видећете шта ће да се деси ако Kосово постане члан Интерпола, има да се објави на хиљаде лажних потерница против Срба – навео је председник Србије.

Одговарајући на питања новинара са Kосова, Вучић је казао да до решења мора да се дође кроз разговор две стране.

– Молим вас да разумете да ми имамо своје интересе и да морамо да разговором дођемо до решења којем ниједна страна неће бити задовољна – истакао је он, додајући да му се чини да „Американци убрзавају ствари на Kосову“.

Нешто раније, на званичном панелу којим је свечано отворен 8. Београдски безбедносни форум Вучић је, приметно другачијим тоном, говорио о европској перспективи региона.

– Људима у региону од Европске уније треба нешто опипљиво. Ми већ десет година слушамо о отварању преговора. Потребно нам је да се обећају конкретне ствари и да се обећано испуни – казао је Вучић, прецизирајући да од ЕУ не тражи новац, већ поштовање.

Он је истакао бојазан да ће без европске перспективе овај регион успети да задржи стабилност у наредних двадесет година.

danas

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*