ВУЧИЋ: Нема силе која ме може натерати да признам Косово

1

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас да нема силе која га може натјерати да призна независност Косова.

Упитан да коментарише противљење Рамуша Харадинаја корекцији граница, Вучић је упитао: “А о којим границама је ријеч. Онима које признаје Русија или онима које признаје Америка, онима које признаје Шпанија или Италија, оне које признаје Кина или Њемачка“. Истакао је да они који му све вријеме држе придике, а који су направили границу између Срба и Срба, који су измјестили рјешавање питања Косова из УН у ЕУ, који су ишли на катастрофално савјетодавно мишљење Међународног суда правде, говоре да неће промјене граница, саглашавајуц́и се са онима који неће то јер је за њих Косово независно. “Они који говоре то у Европи нам поручују: Срби, изгубили сте све на Косову, цијела територија је независна држава, немојте да тражите ни педаљ Косова! То је њихова порука за нас. Нажалост, веома сам усамљен у Србији, сам у региону, релативно усамљен у Европи“, констатовао је Вучић у обраћању новинарима након обиласка радова у Дјечјој клиници у Тиршовој.

Добро је, казао је, чуо и ове у Европи и у Србији што су се усагласили да је Косово независно, и да жели да види како ће да натерају Србе да то прихвате.

“Не постоји та сила која ц́е да ме натера да признам независно Косово, не постоји ниједан човек у свету. Ево, нећу. А нећете никада ни имати већину у скупштини за то“, поручио је Вучић.

О причама да је “поцијепао“ Европу, Вучић је уз осмијех рекао да је право “свјетско чудо какве приче су неки у стању да измисле“.

“Не разумијеју неки Срби у каквој смо тешкој позицији. Шта да радимо, има неодговорних људи. Моје је да чувам мир и стабилност и видимо шта можемо по питању економског напретка. Мени се не жури да идем да разговарам о било чему. Али сам и даље за разговоре. Нећу да будем отворен за то да Србије буде понижена. То да Србија буде понижена, да прихвати стање на Косову без ичега за Србију, тај филм нећете гледати“, рекао је он.

Види, истакао је, да су неки у међународној заједници задовољни како су ријешили косовски проблем, па не реагују на изјаве попут Харадинајеве да ће укинути границе између Косова и Албаније.

Он, каже, није задовољан, али пошто не може да се избори ни са Србима да траже нешто да добију, а камоли са другима поручио је: “Рјешавајте како мислите“.

Предсједник је упитао шта би се десило да је он нешто слично рекао у вези Бањалуке или Републике Српске.

“До сада би четири пута хитно заседао Савет безбједности УН, да не причамо о специјалним санкцијама“, навео је.

Ћутање, примијетио је, говори о сталној замјени теза код међународне заједнице, лицемерју, двоструким аршинима.

Истакао је да морамо да се навикнемо на такве услове.

“Никада они који су стварали Косово неће рећи да су погријешили“, уверен је Вучић и додао да су из дијела западних земаља, када је неко у Србији скупио храброст да свом народу каже да није све наше и покушамо да постигнемо компромис, они крену у кампању против вас.

Вучић је изјавио да ће на сједници Главног одбора странке у понедјељак бити ријечи и о Косову и Метохији, а да му је жеља да 21. октобра у Краљеву најави одржавање Скупштине СНС-а у 2019. години гдје, како је рекао, очекује значајне промјене у странци. Он је рекао да ће дио његовог излагања бити отворен за јавност, а дио не, да ће бити реијчи о КиМ, припремама странке за јесен и зиму, пренео је Тањуг.

“Моја жеља је да се 21. октобра у Краљеву најави сљедеће године Скупштина СНС-а и очекујем значајне промјене у странци 2019. и припрему за изборе 2020. године, гдје очекујем да они који буду преузели руковођење СНС-ом обезбиједе вец́ћну зарад добробити грађана Србије и будућности земље“, рекао је лидер СНС-а.

РТРС

1 КОМЕНТАР

  1. Мај*уне, једном заврши причу о повећању пензије. Причаш исту причу свакодневно, а ништа ниси урадио по том питању, заједно са својом свитом. Да ли чекаш да пензоси помру или ти да завршиш каријеру па да се реши проблем пензија. Одлучи се најзад и остави лупетања по страни, неки си, назови лидер, имај осечај за своју вредност личности, ако је осећаш људски. Пензионере власт и председник гледају својим очима помоћу наочара ММФ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*