Вучић: Неопходно утврдити тачан број српских жртава у НДХ!

0

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је пред надлежним институцијама да утврде тачан број Срба страдалих у Независној Држави хрватској (НДХ), јер ни 70 година након завршетка Другог светског рата то није учињено, али и због „повампирења усташке идеологије у савременој Хрватској“.

Вучић је на комеморативном скупу поводом 75. годишњице од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у усташком концентрационом логору Јасеновац у Другом светском рату рекао да је Доња Градина једна од хиљаде стратишта на којима је српски народ патио и страдао, а да никада нису утврђене размере тог уништења.

„Пред надлежним институцијама Србије и РС стоји неодложан задатак утврдити именом и презименом тачан број Срба током НДХ с обзиром да скоро ни 70 година од завршетка Другог светског рата није утврђено колико је Срба убијено у овој нацистичкој творевини и због повамипрења усташке идеологије у савременој Хрватској који се огледа у ревизији чињеница које је историјска наука већ прихватила“, рекао је Вучић .

Он је казао да смо данас сведоци како се из „понора историје“ враћају идеје из НДХ.

„Ми ћемо мирно истрпети све то, али никада више никоме нећемо дозволити ни Јасеновац, ни Јадовно, ни Олују, Срби више неће у јаме, Срби неће више беспоговорно у смрт, без имања и огњишта, Србин више не пристаје да буде крив зато што је Србин, што се крсти с три прста“, рекао је Вучић.

Он је међутим казао да Србија хоће мир и најбоље односе с онима који су „хтели да нас нема“.

„Хоћемо да будемо свој на своме, да живимо обичне животе под српском капом и у српским опанцима“, додао је Вучић.

Он је казао и да „ми чији су дедови предодређени да умру ипак стојимо овде, знамо да је наш живот и наш успех, наш раст, наша победа, а њихова највећа казна“.

Вучић је обраћање завршио речима „Бог нека душу опрости невиним жртвама, нека живи Република Српска, живела Србија“.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*