Вучић: „Нисам лагао народ, живи много боље!“

0

Влада Србије не би ништа могла да уради да није било грађана и њихове подршке, изјавио Александар Вучич на последњој конференцији коју држи као премијер.

Он је, на почетку конференције, коју држи испред виле „Мир“ подсетио „на изузетно тешку 2014 када су Србију погодиле катастрофалне поплаве“, а из које је, како каже, Влада изашла без иједне афере. „Сав новац потрошили смо правећи нова места, градове, села“, рекао је Вучић.

Вучић се на конференцији за медије захвалио досадашњем председнику Николићу „што је подржавао Владу у најтежим мерама консолидације“, као и министрима и јавним службеницима који су радили и „нису кукали“.

Према његовим речима, углед Србије је данас значајно виши него што је икада био. Ипак, како каже, он и даље није задовољан тиме и „морамо још много тога да урадимо“.

Говорећи о међународној заједници, Вучић је навео да циљ Србије не треба буде само Западна Европа, иако је ЕУ један од главних циљева, већ и најчвршћи односи са Русијом, Kино и САД. „Штитили смо интересе кроз разговоре око Kосова и Метохије, али много тога не лаког нас очекује у будућности. Важно је да смо водили одлучну и разумну политику чувања мира и стабилности“, навео је Вучић.

Kада је реч о војсци и полицији, урађено је, како каже, много тога у виду набавке опреме и наоружања, а план је да се тако и настави јер је циљ Владе Србије да имамо модерну војску која треба да буде превенција за напад и агресију, као и модерну полицију која ће се суочавати и борити са најтежим облицима криминала „и да се схвати да држава једина има монопол физичке силе“.

Вучић је такође поменуо и шта је све урађено напољу културе, спорта и образовања, које, како је рекао, нема пуно прилике да помиње. „У спорту смо, у поређењу са претходних 12, 13 година освајали два-три пута више медаља. Један од разлога је тај што смо уложили много више новца“, рекао је Вучић.

Он је такође, позвао и све друштвене актере да се заједно с Владом укључе у свеобухватну реформу образовања јер је то веома важно питање које Влада не може сама да заврши.

Говорећи о приступним преговорима за улазак у ЕУ, Вучић је ракао да нам предстоји велика борба око поглавља 22 и 23. „Министарство правде треба да убрза активности“, додао је он.

Такође, важно је да се попуне сва регулаторна теа која се баве борбом против корупције, као и да се донесу адекватни закони, што је неопходно, не само због нас, како каже, већ и због страних инвеститора којима је то веома важно.

На плану спољне политике, Вучић каже да ће Србија наставити свој пут ка ЕУ, али да ће чувати и своје традиционалне пријатеље. „У наредном месецу очекујем отварање нових поглавља на путу ка ЕУ“, рекао је Вучић.

Вучић је показујући трасе аутопутева у Србији навео да је он „цртао путеве док су неки цртали границе“.

„Радили смо у тешким условима и временима, посао који није било лако обављати, али смо га обављали са највишом срећом и највећим поносом. Барем 7,5 милиона људи у Србији живи за то да може нешто да учини нешто за своје грађане. Имао сам ту прилику да радим најбоље могуће за своју земљу, да радим оно што се многима није допадало, што многи нису желели ни да чују, ни да виде“, рекао је Вучић.

Новоизабрани председник Србије се потом поново захвалио грађанима истакавши „љубав обичних људи који су разумели колико се неко бори за своју земљу“ и министрима.

„Хвала новинарима зато што сте увек желели да чујете нешто више, што сте били оштри и тражили нешто више. Ја ћу увек да одговарам, никада нисам никога тужио, али немојте да покушате да ми забраните да говорим својим пристојним језиком. НИкада нисам никога увредио, увек ћу одговорити на неистине и тиме се поносим, нећу да се стидим. Никога се нисам плашио и нећу се плашити“, навео је Вучић.

„Грађане нисам лагао, боља времена долазе сваког дана“, додао је он.

Осим тога, он је навео да је његова порука људима у Србији и будућој Влади Србије „да верују у себе, воле и верују у своју Србију.

„У Србију сам веровао, верујем и увек ћу веровати. Сигуруран сам да ће Србија бити добро место за живот“, рекао је Вучић.

Такође, на питање новинара о његовим политичким противницима рекао је да не жели о њима данас да прича, рекавши да им жели „много више гласова на неким наредним изборима“.

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*