Вучић: О референдуму РС ни слово!

0

ПРЕМИЈЕР Србије Александар Вучић није од председника Републике Српске Милорада Додика тражио да одустане од референдума о Дану Српске на састанку који је одржан у петак увече у Доњој Градини, сазнају „Новости“ од учесника скупа.

Састанку, који је одржан после комеморативног скупа посвећеног сећању на јасеновачке жртве, осим Вучића и Додика, присуствовали су члан Председништва БиХ из Српске Младен Иванић и председник Српског националног већа Милорад Пуповац, а централна тема била је положај српског народа у региону.

Разговарано је о томе на који начин Србија, као гарант Дејтонског споразума, може да помогне РС и заштити Србе у БиХ који су суочени са бројним изазовима због притиска из Сарајева за унитаризацијом и пробошњачком политиком међународне заједнице.

Наравно, незаобилазна тема била је актуелно „повампирење“ усташтва и антисрпске политике у Хрватској.

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић каже, за „Новости“, да на том састанку није било речи о референдуму о Дану РС који је заказан 25. септембра.

Иванић такође тврди да Вучић на састанку није тражио од званичника РС да одустану од референдума како су то захтевали бошњачки политичари.

– Са Вучићем нисмо разговарали о референдуму у РС. Став премијера Србије је врло јасан – то је ствар односа у Српској и БиХ и он не жели да се уплиће у та унутрашња питања БиХ – рекао нам је Иванић.

Упркос упозорењима страних дипломата да РС референдумом руши „Дејтон“ и хистерији бошњачких политичара који прете конфликтима и сукобима, па чак и референдумом о издвајању Сребренице из састава РС, Иванић сматра да РС има пуно уставно и демократско право да одржи референдум.

Лично сам сматрао да је референдум требало да буде одржан после локалних избора, а не пре њих. С обзиром на то да се власт у РС определила да референдум буде одржан седам дана пре локалних избора онда се овај посао мора провести до краја. Од самог референдума много је опаснија тешка реторика из Сарајева и њихова претња сукобима. Упркос свему, не би требало одустати од референдума, јер је то право РС – казао је Иванић.

Он тврди да би међународна заједница морала да реагуја на претње сукобима које долазе из Сарајева и најаву одржавања референдума о извлачењу Сребренице из РС.

– То је угрожавање уставног поретка БиХ, „Дејтона“, мира и стабилности целе земље, а не референдум о Дану РС. Чим су напали Дан РС знали су да ће уследити одговор из РС – закључио је Иванић.

На састанку је договорено да се српски званичници чешће састају и да размењују ставове о проблемима Срба у региону. Циљ је да се утврди јасна и конкретна политичка стратегија заштите српских интереса у региону у светлу све затегнутијих односа у БиХ, напада на уставну позицију РС, радикализма и усташтва у Хрватској…

НЕМА ЕФЕКТА

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да не зна да ли ће се у Републици Српској одржати референдум о Дану Републике, наводећи да он, и ако буде одржан, неће имати ефекте, јер је одлука Уставног суда БиХ коначна и обавезујућа. Изетбеговић, који је лидер Странке демократске акције (СДА), рекао је за турску агенцију Анадолија да председник РС Милорад Додик води двоструку политику, коју је назвао „јапанском маском са два лица“.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*