Вучић: „Од данас више нећемо реаговати на изјаве које долазе из Хрватске“

0

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће се од данас чланови Владе Србије уздржавати од коментарисања негативних изјава које ових дана долазе из Хрватске.

Србија није шака зоби. Нека они наставе да вређају, ми их се нисмо уплашили, ми ћемо наставити да гурамо нашу економију, јер сваки наш успех они доживљавају као пораз – навео је Вучић.

„Хрвати се не одричу фашистичке прошлости“

-Желимо да престану са политиком у којој хоће Хрватску и Србију да представе као две недорасле и незреле државе које играју пинг понг – рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Он је рекао да му је жао што званичници Хрватске неће да се одрекну те врсте фашистичке прошлости, која је испољена у њиховим коментарима на годишњице страдања Срба које су ових дана обележене, те да кажу да нису сагласни са тим и да је најстрашније осуђују те злочине.

– Не тражимо да кажу да је то био геноцид, иако јесте, већ само да изразе саучешће и кајање породицама жртава, а не да осуђују у својим изјавама унуке жртава, а величају деде џелате – рекао је Вучић.

Он је рекао да имати непријатеља одузима највише времена, а Србији је време потребно за озбиљније ствари од непријатеља.

– Били сте сведоци бруталих напада на Србију у различитим међународним организацијама од стране Хрватске. Ми смо увек говорили истину, о страдању нашег народа и да ти злочини никада више не смеју да се понове и иза тога стојимо и стајаћемо – рекао је он и додао да је протеклих дана слушао примедбе од званичника Хрватске, који су, како каже, навели да његов говор у Доњој Градини представља наставак политике Београда.

– Они су рекли да сам ја акцију ослобађања хрватским домова назвао злочином, и да сам притом користио изразе попут вађења српских очију, као и да то нису метафоре које воде добрим односима. Ја бих волео да су то метафоре, али нажалост нису- рекао је Вучић.

Премијер је нагласио да ће Србија наставити са политиком очувања пуног мира и стабилности, те да ће наставити да зида и гради односе посебно са Албанијом и Босном и Херцеговином.

„Србија наставља политику мира и стабилности“

Kако је рекао, политика мира и стабилности заштитни је знак Владе Србије, колико и су и заштита суверенитета и слободе.

Вучић је нагласио да није реаговао на личне увреде које су кандидати за премијера Хрватске износили у дуелу, пожелевши им пуно успеха у изборној трци, али је и приметио да Србија данас има већи раст од Хрватске и да ће у будућности брже напредовати.

– Желимо да такав тренд наставимо и у будућности, али уједно тежимо на сарадњу са Хрватском, јер ако у Хрватској буду боље живели уверен сам да ће грађани Србије имати користи од тога – поручио је премијер.

Kоментаришући изјаве наших олимпијаца о томе да ли држава довољно улаже у спорт, он је рекао да може само да честита олимпијцима.

– Честитам спортистима на освојеним медаљама. Не мислим да одговарам разном олошу из разних сфера којима сметају људи који другачије мисле, па су се обрушили на Давора Штефанека и Ивану Шпановићу. За нас су они шампиони и нећемо правити разлику између Штефанека, Шпановићеве и Андрије Прлаиновића – рекао је Вучић.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*