ВУЧИЋ: „Огромна просторија, Путин и ја сами…“

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је у Москви имао добре и садржајне разговоре са руским председником Владимиром Путином.

Он је навео да су је најдужи разговор био “у четири ока”, али није желео да открије детаље тог разговора.

“Најдужи је био разговор у четири ока, огромна просторија, нас двојица сами. То говори о пристојом односу. Разговарали смо о ситуацији у региону, о очувању мира и стабилности, КиМ”, рекао је Вучић на ТВ Пинк.

Додао је да је са Путином разговарао о војно-техничкој сарадњи, гасоводу…

На питање шта Путин каже, Вучић наглашава да је рекао све што је могао, јер у супротном то “ не би био разговор у четири ока”.

Додао је да је примио титулу почасног доктора у Мгиму – једном од најбољих дипломатских универзитета у свету.

“Имао сам ту част да примим титулу почасног доктора, ту титулу није примио ниједан Србин, али није примио ниједан Хрват, Бугарин, Црногорац… Примио га је Ширак, Сакози, Бан Ки Мун”, наводи он.

Додаје да је у Москви говорио шта је српска политика и да “Србија сме јасно и гласно да говори шта је српска полирика”.

О санкцијама Русији наводи да док је он председник, њих неће бити.

“Ја сам рекао народу да идемо ка ЕУ и мораћемо у 2018. да убрзамо реформе и економске и политичке, али сам такође рекао народу да нема разлога због којих бисмо уводили санкције Русији”, наглашава председник.

На питање да ли је тачно да ли га је Путин звао на хокеј, Вучић наглашава да је то истина, али да му је навео да је “боље да се не меша у тај хокеј”.

Вучић је подсетио и на вожњу у Путиновом аутомобилу приликом посете руског председника Београду.

„Сели смо у Путинов аутомобил, специјално га је довуко, и ишли смо ка аеродрому Никола Тесла, кад ми је рекао: „Свака ти част што си имао петљу да ове реформе покренеш“, аја сам му рекао: „Нисам имао избора““, казао је председник Србије.

На питање како коментарише изјаве америчког званичника Хојта Брајана Јија и стручњака за Балкан Данијела Сервера о томе како Србија треба да се окрене ЕУ, Вучић је рекао:

„Могу само да кажем – Американци су наши пријатељи, сви они су наши пријатељи. Ми водимо владу и државу на начин да пратимо интересе Републике Србије, а не било које стране силе, ни Америке, ни Русије, ни ЕУ. Притисака ће бити са свим страна и неће бити лако одупрети им се“.

Председник Вучић је нагласио да је за седам месеци разговарао са 71 председником, премијером, министрима… разних земаља, да је покренут унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, истичући да је почело да се говори о проблемима, правима, могућности и будућности на Косову.

Председник истиче да Србија данас гледа у будућност и мир и да нећемо поновити грешке из 90-их и 2000-их.

„Избећи ћемо пљачке, корупцију и мафију и нећемо својим одлукама правити грешке. Од јануара до новембра 2017. смањили смо стопу криминала и број убистава. Када пратите медије, рекли бисте да се људи само убијају, али званични подаци говоре другачије“, рекао је Вучић.

Председник је, говорећи о вечитом дербију и инциденту који се догодио, истакао да је било пропуста, али да надлежни органи раде свој посао.

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*