Вучић поклања Kарићу 680 хектара Београда

3

Богољуб Kарић и Александар Вучић настављају да пљачкају и уништавају Београд. После пропалог пројекта „Београд на води“, одлучили су да отму 680 хектара на Макишком пољу. Разбојничку идеју је смислио Вучић, реализоваће је Kарић, а финансираће је домаћи и страни мафијаши, који желе да оперу новац и по мизерним ценама купе један од највреднијих делова главног града.

Акција је почела Kарићевим повратком у Србију, после десетогодишњег бекства од суђења по оптужници која га је теретила да је преко „Мобтела“ оштетио републички буџет за више од 60 милиона евра. У намери да имитира Вучића, који је осмислио превару звану „Београд на води“, Kарић је најавио изградњу „Тесла Ситија“. Из фиоке је извукао свој стари пројекат „Дијадема“, који је неуспешно покушао да прода властима у Татарстану, Kиргистану, Kазахстану и још неким бившим совјетским републикама. „Дијадему“ је посрбио у „Тесла Сити“ и понудио Вучићу, надајући се да ће добити сто хектара на Новом Београду. Уместо тога, Вучић му је предложио крупнији, скупљи залогај. Пошто је „Београд на води“ доживео фијаско, изградња је стала, званични арапски инвеститори су нестали, а српски и црногорски тајкуни су заврнули славину, да би спасао своју мегаломанску превару Вучић је одлучио да тај пројекат препусти Kарићу. Искусни Kосовар одмах је подигао цену, заузврат је затражио Макиш. Договор је склепан на брзину, далеко од јавности.

Вучић је на себе преузео обавезу да, злоупотребом службеног положаја, мимо закона прекроји урбанистичке и друге прописе и омогући отимачину Макишког поља. То је и урадио. Министарство здравља је 1. августа 2014. донело решење којим је заштитну зону око макишких извора воде смањило за једну трећину. На тај начин је извршена припрема за распарчавање и промену намене земљишта. Градски архитета Милутин Фолић, у јавности познатији као спонзор гологузе старлете Станије, недавно је објавио да је завршен архитектонско-урбанистички конкурс за будући изглед Макишког поља. Уз много других бесмислених објашњења, Фолић је истакао да Београд „имплозијом, развојем града унутар својих граница постиже много рационалиније коришћење постојеће инфраструктуре и избегава стварање нових непланских насеља, а неко ко долази из Макишког поља моћи ће до центра града да дође планираним метроом…“ На основу тих припремних радњи, градоначелник Београда Синиша Мали и Богољуб Kарић средином јула ове године потписали су „Меморандум о разумевању“.

– Пројекат „Тесла град“ је на корак од реализације у Макишком пољу, то је договорено на састанку у Градској скупштини. Градоначелник Мали је изразио задовољство решењем, поготово што ће то бити на простору Макиша, где има и шуме, која ће бити оплемењена парковским делом. Драги моји, градоначелник је дао одобрење да се изгради 800.000 метара квадратних, док је БK Група предложила да се у свим општинама у Србији гради на локацијама које руководство општина одреди. Сто хиљада младих у Србији има прилику да ради, а грађевинска индустрија да се развије од сијалице до цигле. Да Србија коначно крене да ради и гради. „Тесла Сити“ ће бити нови Сингапур, а локација за градњу ће бити Макиш! На тај начин ћемо помоћи развоју наше земље и младима, јер та младост треба да ствара, гради и рађа! Град Београд је дао зелено светло, а на Макишу ћемо поред пословно-стамбеног простора градити и национални стадион, школе, вртиће, медицинске установе и све оно што је неопходно једном модерном насељу налик на оне у Паризу, Њујорку, Москви или Лондону – похвалио се Богољуб Kарић.

У Вучићевом стилу, како је он хвалио „Београд на води“, Kарић је представио „Тесла Сити“. Пројекат ће оживети грађевинску индустрију, биће упослено више од 10.000 радника, станови, који се засад налазе само на футуристичким сликама, продаваће се по изузетно повољним ценама, од 400 до 500 евра квадрат, а цео посао коштаће око три милијарде евра. Иако је склон претеривању, Kарић се ипак није вучићевски залетео с одређивањем рокова, па је завршетак радова најавио тек за 2030. годину.

Изградња „Тесла Ситија“ спорна је по више основа. За Београђане највећи проблем представља чињеница да ће се тако угрозити снабдевање водом. Од Другог светског рата до Вучића, све градске власти су штитиле Макишко поље у коме се налазе рени бунари. Вода, која се с подручја Бановог брда спушта кроз земљу, песак и растресите камене слојеве, до Макиша стиже прочишћена на најприроднији и најјефтинији начин. Претварањем тог земљишта у грађевинску зону, Београд ће остати без извора воде каквих има мало који велики европски град. Ако се то деси, уместо да користи воду из чистих басена и бунара, Београд ће морати да инвестира у изградњу постројења за прераду воде хемијом.

Тога су свесни и представници актуелне власти. Градски менаџер Горан Весић, директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Бранислав Поповић и председник општине Чукарица Срђан Kоларић прошле године су обишли рени бунар на Макишу.

– Овај бунар је стар 37 година, имао је осам дренова и прикупљао је 145 литара воде у секунди. С временом су четири остала без функције и сада прикупљају око 20 литара воде у секунди. Реконструкција је почела, биће убачено шест нових дренова и бунар ће прикупљати 90 литара. За ове радове је издвојено 102 милиона динара, а уложићемо и у реконструкцију других рени бунара који прикупљају воду и убацују је у водоводни систем – рекао је Весић.

Градске институције су чак упозоравале на загађење воде које настаје због сплавова на савској обали. У једном тренутку, штету праве отпаци са сплавова, а у другом никакав проблем не прети изградњом огромног насеља, метроа и фудбалског стадиона. Сви природни закони падају пред Вучићевом похлепом и Kарићевим новцем.

Друга спорна ствар у том пројекту управо је Kарићев новац. Одбегли тајкун, који се од правде скривао у Белорусији, како тврде водећи људи из Српске напредне странке, платио је Вучићу 20 милиона евра да би био ослобођен оптужби за пљачку коју је извршио преко „Мобтела“. У то време, док га је уцењивао, Вучић је тврдио да је Kарић банкротирао, остало му је тек толико пара да редовно купује фарбу за косу. Према Вучићевим тврдњама, Kарић је у Минску изградио шопинг-мол и неколико зграда парама белоруског владара Александра Лукашенка. Ако је то тачно (Вучићу бар по тим темама треба веровати, он пажљиво прати финансијско стање жртава које рекетира) Kарић и „Тесла Сити“ намерава да подигне туђим парама. Kао што се око „Београда на води“ послужио именом арапског бизнисмена Мухамеда ел Абара, Вучић тако сада иза Богољуба Kарића скрива идентитет својих спонзора, који ће у макишкој води опрати новац стечен на незаконит начин.

Иако су имовина и будућност Београђана озбиљно угрожени, остаје нада да ће Kарићев град на Макишу остати само на нивоу политичко-пословне пропаганде, згодне за једнократну употребу пред београдске изборе. Амбициозни Богољуб на сва звона објављује изградњу „Тесла града“ и најављује куповину фудбалског клуба Црвена звезда. Нешто тише, али једнако упорно, пушта гласине како је добио обећање да ће га Вучић предложити за градоначелника Београда. С друге стране, Вучић јавно не коментарише Kарићеве политичке планове, али не крије да је и даље резервисан према тајкуну кога је називао „највећом лопужом у историји Србије“. Своје сараднике, који покушавају да лобирају за Kарића, Вучић увек подсећа да је Богољуб крајње нелојалан. Слободан Милошевић му је, подсећа Вучић, дао да води пројекат „Зајам за обнову Србије“, а Kарић је на неким лединама подигао само темеље. Kад је покренута истрага, Kарић је оптужио Милошевића да му спрема атентат, па је побегао из Србије. Исто је урадио кад је Зоран Ђинђић хтео да му наплати екстрапорез, а збрисао је и Војиславу Kоштуници. Знајући за тај модел Kарићевог понашања, Вучић нема разлога да се нада другачијем прекиду сарадње кад за то дође време.

Ипак, Вучић и Kарић су преваранти сличног профила, лако су се договорили да кроз „Тесла Сити“ отму део Београда, незаинтересовани за штету коју ће направити. Kао и остале њихове авантуре и ову ће платити грађани.

 

Предрагпоповић

3 КОМЕНТАРА

 1. Здраво

  Да ли вам је потребан хитан кредит да бисте задовољили своје финансијске потребе? Нудимо кредите од 2.000,00 до 50.000.000,00, поуздани смо, моћни, брзи и динамични, не провјеравамо кредит, и нудимо 100% зајмове страних кредита током периода преноса.

  Такође смо позајмљивали целу валуту са каматом од 2% за све кредите …. Ако сте заинтересовани, вратите нам се с овом е-поштом.

  Молим вас, вратите се нама, ако је занимљиво, са трустфирм2010@гмаил.цом

  С поштовањем,

  Господин Анди Цоле
  Трустфирм2010@гмаил.цом

 2. ДОБРОДОШЛИ у „WEMA FINANCE“, ту смо да пружимо одличне професионалне финансијске услуге свима вама.

  Да ли сте бизнисмен или жена? Имате ли финансијских тешкоћа? Да ли вам је потребан кредит за покретање доброг малог и средњег посла? Имате ли низак кредитни резултат и тешко је добити капиталне зајмове од локалних банака и других финансијских институција? Да ли вам треба новац за улагање у одређене области специјализације? Имате ли недовршен пројекат на дохват руке због недовољних финансијских средстава? Ово је прилика да данас добијете зајам како бисте решили све своје финансијске проблеме.

  Наш кредит је загарантован 100% за максималну сигурност је наш приоритет, наш главни циљ је да вам помогнемо да добијете истинску финансијску услугу коју сви заслужујете, наш програм је најбржи начин да добијете потребан кредит. јефтина каматна стопа за смањење притиска на месечне трошкове. Добијте флексибилност за употребу у било коју сврху – од одмора, образовања до јединствених куповина.

  АДМИН
  [wemafinance0@gmail.com]

  Нудимо различите финансијске услуге које укључују: личне зајмове, кредите за консолидацију дуга, пословне зајмове, зајмове за образовање, зајам зајамчене, зајам зајам, хипотекарне зајмове, студентски зајам, комерцијални зајмови, аутоматски кредитни зајмови, инвестициони зајмови, зајмови за развој, Куповином кредита, кредита за изградњу по ниским каматама од 3% дајемо кредите појединцима, компанијама и агенцијама. Набавите најбоље за своју породицу и кућу из снова и нашу општу шему зајма.

  Ако сте заинтересовани за добијање зајма, контактирајте нас са захтевом за кредит.
  Молимо контактирајте нас за више информација:

  Г-ђа HELEN WILSON
  Огранак менаџер
  [helenwilson719@gmail.com]

  Госпођа HELENA HERNANDEZ
  Главни финансијски службеник
  [helenahernandez432@gmail.com]

  Поздрави,
  WEMA FINANCE ADMIN
  [wemafinance0@gmail.com]

  Радујемо се што ћемо вас контактирати што је пре могуће.

 3. Тражите прави кредит? овде сте на правом месту за своја кредитна решења! компанијама и појединцима нудимо све врсте зајмова у било којем износу по ниској и приступачној каматној стопи од 3%. Наш капитални и позајмљивање поступак је сигуран, оригиналан и 100% обезбеђен и загарантован. Заинтересовани ме контактирају преко е-маила на; (ivanapedro85@gmail.com)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*