Вучић: Повећавамо плате и пензије. Знам да вам је мало, али верујте да ће бити „више него икад“!

Повећање плата и пензија биће значајније него до сада, у ствари највеће до сада, најавио је данас премијер Александар Вучић, и поручио да ће идуће године бити још веће.

0

Повећање плата и пензија биће значајније него до сада, у ствари највеће до сада, најавио је данас премијер Александар Вучић, и поручио да ће идуће године бити још веће.

– Из нашег угла велико, из угла народа никад довољно, али највеће до сада – поручио је.

Он је рекао да је у марту просечна плата у Србији била 391 евро, а да пре краја године треба да буде 430 до 440 евра.

Одговарајући на питање новинара о суфициту у буџету и могућностима за повећање плата и пензија у вези с тим, премијер је рекао да ће то бити висе него до сада.

– За то постоје бројни разлози, пре свега то сто смо штедели, зарадили, сто су људи били стрпљиви и трпељиви, а бројке о суфициту то недвосмислено потврдују Ти су подаци бољи него они које је претходни пут саопштио, а тај је новац уштедјен и народ ће, поруцио је, од тога полако почети да има користи – рекао је.

Наравно, приметио је, добијаће само оно што је зарадио, јер ништа не може да падне с неба.

Премијер је обишао данас Рударски басен Колубара, Поље Д у Медошевцу, где је разговарао са радницима и пожелео им срећан Празник рада, уз захвалност што су, како је рекао, увек били ту за своју државу.

„Хвала вам, када год је било тешко били сте ту за своју државу“, рекао је Вучицих који је у Колубару дошао са министрима енергетике, рада и привреде, Александром Антићем, Александром Вулином и Гораном Кнежевићем, као и вршиоцем дужности директора ЕПС-а Милорадом Грчићем.

Вучић је навео да се данас у Колубари разговарало о томе како да се убрзају процедуре око јавних набавки, али и о регулисању статуса радника који су на привремено-повременим пословима.

Премијер и изабрани председник Србије је радницима пренео да се разговара и о заштити на раду, те набавци боље опреме.

Олакшаћемо и јавне набавке у нартедних сто дана, што је важно за раднике, а важно је и због замерки које смо имали ЕПС-у и Министарству, јер желимо да се пподигне ниво прозивидње струје, али и угља.

„Намера је да производња угља пређе 28 милиона тона, да стигнемо производњу из 2016“, поруцио је премијер.

Према његовим речима, да би годишњи раст БДП био 3 одсто, у наредна три квартала мора бити 3,7 процента.

Он је пренео да је са синдикатом било речи и о томе да радници на привремено повременим пословима добију стални радни однос.

Добро је, каже, што је незапосленост пала на 13 процаната, а циљ је да за две године падне и испод 10 одсто, односно испод просека земаља ЕУ.

Он је подсетио да је са радницима био и када је уклањана вода са копа Тамнава и данас, на празник, и да води рачуна о њиховим интересима и портребама, у складу са могућностима.

Размишља се, на пример, о даљем повећању миноималне цене рада, која је, пдосетио је, са 121 повећана на 130 динара по сату рада, а намера је да се још повећа, али мора да се разговара и са послодавцима, на Социјално-економском савету.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*