Вучић прво обећавао 500, а сада мање од 400 евра плате. Неки немају ни пола од тога!

Председник Владе је пре годину дана, пред изборе, на Пинку обећао да ће грађани Србије радити за 500 евра у 2017. Са 500 евра Вучићево обећање спало на 395

0

Предизборна кампања је увек прави тренутак за обећања, а пошто је у последњих шест година само 2013. прошла без избора (не рачунајући локалне) јасно је да нисмо оскудевали у обећањима политичара.

Оно што свакако највише занима сваког грађанина је сопствени стандард или конкретније колику ће плату имати.

Тако је председник Владе Србије Александар Вучић искористио прилику на Копаоник бизнис форуму да обећа да ће у марту просечна плата бити 395 евра. С обзиром да је просечна нето зарада у марту прошле године износила 372 евра то би значило повећање у односу на исти месец прошле године од шест одсто. Добар део тог ће свакако доћи од повећања плата запослених у државном сектору у просвети, здравству, полицији, војсци, култури, социјалној заштити од пет до седам одсто колико је предвиђено овогодишњим буџетом, а такође је од почетка године повећана и минимална зарада за осам одсто, што ће се одразити на око 350.000 људи који раде за минималац.

Међутим, занимљивија је еволуција обећања премијера у вези нивоа просечне плате у последњих годину дана.

Тако је у јануару прошле године у интервјуу телевизији Пинк премијер изјавио да очекује просечну плату у Србији 2017. године од 500 евра. Иначе у априлу 2016. године одржани су парламентарни, заједно са локалним и покрајинским изборима.

До септембра прошле године очекивања у вези висине просечне плате су се понешто смањила па је 19. септембра 2016. године премијер изјавио да ће до краја наредне (2017.) године просечне плате достићи 450 евра, а до краја 2018. године 500 евра.

0809f

У октобру прошле године премијер у изјави за ТВ Прва био нешто конкретнији па је обећао просечну плату „у фебруару или марту“ ове године од 430 евра. Пред Нову годину стигло је ново предвиђање за просечне зараде да ће „већ од марта 2017. године просечна плата бити већа од 400 евра“.

Као што се може видети из овог низа обећања постоји правилност, а то није конзистентност, већ да како се приближава рок за који је обећање дато тако се смањују обећани износи да бисмо дошли до последњег и најмањег обраћања са Копаоника пре три дана да ће просечна плата у марту бити 395 евра.

Иначе уредник Кварталног монитора Милојко Арсић је дао процену да је Србији потребно десет година снажног привредног раста како би достигли просечну плату од 600 евра. Поређења ради, Литванија је у 2016. години имала просечну нето плату 585 евра, Словачка 708 евра, а Хрватска 742 евра. То су иначе земље, поред Бугарске и Румуније које нису много испред нас, са најнижим платама у ЕУ.

Председница Асоцијације независних синдиката Србије Ранка Савић каже да би било довољно и да премијер врати оних 10 одсто запосленима у јавном сектору и пензионерима.

„Не верујем у обећања премијера о повећању плата, јер било је безброј обећања која су изневерена и заборављена после две недеље. Не верујем да ће ове године уопште бити раста плата, а можда ће бити следеће ако се остваре трендови које премијер најављује“, каже Савић.

У јануару плата 100 евра мања него у децембру

Према подацима Републичког завода за статистику у јануару (за фебруар још нису изашли подаци) просечна нето зарада износила је свега 335 евра. Међутим јануарска плата, као ни просечна децембарска која је износила 433 евра не могу се узимати као параметар због великих сезонских осцилација.

Милош ОБРАДОВИЋ, ДАНАС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*