Вучић: Радије бих код Гашића у сватове, него на Прајд

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је задовољан је Парада поноса одржана без инцидената, јер је тиме држава показал да функционише и да може да гарантује безбедност различитим друштвеним групама.

0

– И присуством државних и градских званичника показали смо да преузимамо одговорност – рекао је Вучић додајући да лично није присталица ЛГБТ шетње.

Како је Вучић, рекао гостујући на РТС-у, није упознат да ли је позван да присуствује на данашњој паради, али да не би дошао ни да је добио позив.

– Ваљда јесу звали, али да сам имао времена ишао бих на свадбу сина Бате Гашића, који је окупио четири или пет пута више сватова него што је било на шетњи – рекао је Вучић.

Премијер је истакао да је то његова приватна ствар, али да му је посао као председника Владе, да обезбеди сигурност свима.

– И то сам и урадио – рекао је Вучић.

Он је додао да ће за шест месеци донети одлуку о томе ко ће бити кандидат напредњака за председника Србије.

Вучић није желео да прецизира ко би тај кандидат могао да буде, већ само навео да ће кандидовати онога ко ће да добије народно поверење.

На питање да ли ће можда он бити председнички кандидат, Вучић је рекао да неће и да воли посао премијера који обавља.

– Председник Републике се бави дугорочним стратешким стварима, а премијер и дневним. Ја не знам шта бих радио када не бих као сада радио 12 или 14 сати дневно рекао је Вучић.

Он је оценио да на председничким изборима може бити проблем како да у другом кругу победе лидера радикала Војислава Шешеља.

Вучић је поводом спекулација да би с председничким могли да се одрже и избори у Граду Београду, рекао да мисли да се то неће десити и да је уствари добро да се избори у Београду одрже 2018. године како би се и тада проверила политичка снага.

Поводом навода да би функционер СНС Никола Селаковић могао да буде председнички кандидат или градоначелник Београда, Вучић је рекао да је он веома талентован и млад човек као и многи други у СНС, али није одговорио конкретно на питање.

Вучић је само додао да неће много времена проћи, а да ће напредњаци бирати новг лидера.

Одлуке о Савамали после суђења

Политичке одлуке у вези с рушењем објеката у београдском насељу Савамала биће донете када буде завршен судски процес, поручио је Вучић.

– То је посао тужилаштва и судија. Чак и када тужилаштво каже ко су кривци и подигне оптужницу имате суђење. Моје је да после суђења доносим одређене полиичке одлуке и ја ћу их донети – казао је Вучић и истакао да он неће вршити притиске на тужиоце и судије.

Вучић је поновио да су објекти који су срушени крајем априла били илегални, али да је то рушење требало да буде спроведено по дану у складу са законом.

У ноћи између 24. и 25. априла маскиране особе, уз помоћ багера, порушиле су неколико објеката у Херцеговачкој улици у Савамали, при чему ни Министарство унутрашњих послова, ни комунална полиција нису интервенисали на позив грађана.

Вучић је почетком јуна рекао да су у тај случај умешани људи из самог врха градске власти Београда, а Више јавно тужилашво саопштило је 24. августа, четири месеца од рушења у Савамали, да истрага још траје и да нема нових информација.

СНС освојила 75 одсто гласова у Белој Паланци

Премијер Вучић изјавио је да је од четири битна догађаја данас – избора у Немачкој и Русији, геј параде у Србији и локалних избора у Белој Паланци, за њега најважнији овај последњи, због успеха његове странке.

Он је рекао да је излазност на локалним изборима 82 одсто од уписаних бирача, што је, рекао је, рекордна излазност.

– Захвалан сам грађанима на огромној подршци и поверењу, наше је да то оправдамо – рекао је Вучић и додао да су грађани у Белој Паланци гласали за своје људе које познају на локалу, те да би друге странке, на пример СРС, добиле више да су били републички избори.

Коментаришући изборе у Немачкој и лошу пролазност странке Ангеле Меркел, Вучић је изразио захвалност према немачкој канцеларки за све што је урадила за Србе.

– Нећу учествовати у критици Ангеле Меркел, јер се она за наш народ нашла кад нам је било најпотребније: током санкција и мигрантске кризе – рекао је премијер Србије.

У погледу на данашњу геј параду, Вучић је рекао да је није присуствовао том догађају јер је његова дужност била да обезбеди сигурност.

Гостујући у емисији „Око“ он је најавио повећања плата широм Србије.

– Свакодневно радимо на појачању економије, а то ће се највише одразити на плате људи, које ће већ 2018. бити у просеку 500 евра. Вечерас сам такође дошао и да се похвалим, јер смо последњих осам месеци оборили апсолутни дуг државе за око 610 милиона евра –изјавио је Вучић.

У одговору на стање односа у региону, он је рекао да ће Србија увек тражити стабилност. Самим тим, казао је он, Србија је на референдум у Републици Српској дала рационалан одговор.

– Постоје ствари о којима не могу да говорим јавно. Стабилност нам је од највећег значаја и онај који распакује Дејтонски споразум прави проблем свима. Знам да он није идеалан, али се плашим шта из његовог распакивања може да проистекне – сматра Вучић.

ЖŽелимо шšто боље односе са Хрватском и већу размену

Уложићемо све напоре да имамо што боље односе са Хрватском, никоме нећемо да претимо, јер нам је обострани интерес да имао што већу размену, али знаћемо да штитимо наше националне и државне интересе, изјавио је премијер Вучић.

Вучић је рекао да познаје лидера ХДЗ-а Андреја Пленковића, да је то озбиљан човек и да ће с њим, и председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић Србија гледати да изгради најбоље односе.

– Желимо да имамо што већу размену. Данас се она приближава милијарди, а била је око 460 милиона. И то је обострани интерес. Гледаћемо да те односе развијамо, и по први пут Србија није у подређеном положају. Наставићемо да се боримо и да развијамо нашу привреду – рекао је Вучић.

Одговарајући да ли ће бити тешко у односима са Хрватском ако на чело тамошње владе дође ХДЗ-овац Андреј Пленковић, премијер Вучић је рекао да ће Србија уложити велике напоре у односима са Загребом.

– Нисам велики оптимиста јер су Срби главна тема у Хрватској. Лакше је било односити победе на дипломатском тлу раније, док је био Милановић, сада ће бити теже – рекао је Вучић.

На питање како коментарише писање хрватских медија да Хрватска спрема озбиљн одговор на најављену заједничку војну вежбу Србије, Руске Федерације и Белорусије, Вучић је одговорио да наша држава није имала никакав одговор када је Хрватска куповала оружје.

– Ми нисмо имали никакав одговор када су набављали патрије, панцер хаубице и хелфајер ракете. На то смо ћутали, нисмо рекли ниједну реч. Нисмо купили ништа, имамо мало новца и гледамо да развијамо своју војну индустрију, што радимо успешно – рекао је Вучић.

Он је додао и да српска војска има много више заједничких вежби са НАТО државама, у оквиру програма Партнерство за мир, него са Руском Федерацијом.

– Не знам шта прете. Али ваљда је то део неког фолклора, јер очигледно немају друге теме. Ми имамо, то је економија – рекао је Вучић.

Желео сам јоš две промене у Влади, али нисам имао снаге

Премијер Србије открио је да је желео још једну или две промене приликом формирања нове Владе, али да није имао довољно снаге да то спроведе у дело.

– Желео сам још једну или две промене које, из различитих политичких разлога, нисам могао да проведем у дело. Нисам имао довољно снаге. Неке ствари једноставно не можете да урадите, као што не могу да утичем да људи разумеју да је потребно да се приватизују Звезда и Партизан – рекао је Вучић.

На питање да ли је актуелна влада боља од прошле, Вучић је одговорио да има бескрајно поверење и да, у професионалном смислу, много воли Ану Брнабић.

Он је рекао да је министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић била одлична, а да од новог министра Бранислава Недимовића очекује да буде још енергичнији и ефикаснији.

Премијер је додао и да је министар просвете Срђан Вербић имао важно место у нашем образовном систему, да је био добар, и да је смео да изађе пред професоре и наставнике, да прими ударце на себе.

– Верујем да Шарчевић може да буде још бољи. Од Вербића сам чуо једну велику ствар, и алал му вера на томе. Када сам га питао шта мисли о Шарчевићу, он је рекао – најбоље решење. Знате колика је то реткост у политици и јавном животу – рекао је Вучић.

Разочаран сам Павеловом изјавом, Србија ником не прети

Вучић је изјавио да је разочаран изјавом генерала НАТО Петра Павела да је Балкан још потенцијални извор ратних сукоба, наводећи да Србија никоме не прети, али да није његово да одговара.

– Није моје да узвраћам, да кажем да смо већ видели како је то изгледало 17 година раније и да не би требало да нам прете, јер ми никоме нисмо претили – рекао је Вучић.

Додао је да што пре жели да разговара са генералним секретаром НАТО Јенсом Солтенбергом, јер би то, каже, било лековито и важно.

Нагласио је да Србија не жели никакве туче и сукобе, већ да развија своју земљу.

Грађанима је поручио да је у стању да одговори много оштрије и на правом месту, те да не треба да брину јер имају озбиљно и одговорно руководство.

– Србија не може да се мери са НАТО, али Србија није и неће бити слаба каква је била и то је наша дужност – нагласио је Вучић.

Председавајући Војног одбора НАТО генерал Петр Павел изјавио је да је Балкан још увек потенцијални извор ратних сукоба и поручио да Северноатлански савез мора да поседује способност одвраћања противника и одбране својих чланица, као и већу улогу у борби против тероризма.

Ниједан страни амбасадор неће водити политику Владе

Ниједан страни амбасадор неће водити политику Владе Србије, изјавио је вечерас премијер Александар Вучић, додајући да је то зато што је Србија своја, суверена и независна, а о њеној будућности одлучују грађани.

– Знам да би многи волели слабу владу, а пре свега слабог Вучића, али по први пут ми као земља почињено да побеђујемко и зато ниеједан амбасадор неће водити политику наше владе – рекао је Вучић гостујући на РТС.

Стратешки циљ Србије је да буде европском путу, додао је.

– Ми желимо да припадамо том друштву, то не кријемо, али желимо и најбоље могуће односе с Русијом, али истовремено имамо најбоље односе с Кином. Ми уосталом не бисмо имали ни овај раст ни овакве јавне финансије, да Кинези нису узели Железару, и хвала им на томе – навео је Вучић.

Србија није за зидове, али неће бити ни паркинг за избеглице

Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас да Србија неће подизати зидове на својим границама због мигрантске кризе, али да неће бити ни паркинг за избеглице.

– Стефановић, Вулин и неки људи које веома поштујем, који се боре за Србију, они су за подизање зидова. И само сам ја против, јер нећу да подижемо зидове. Али Србија неће бити паркинг за избеглице – изјавио је Вучић.

Он је додао да се у Србији налази 6.500 миграната, и да 81 одсто оних који долазе су Авганистанци.

– Веома су агресивни ти момци, праве проблеме, највише у Београду. Први пут их хватамо у пљачки, све учесталије. Али то не значи да ћемо спровести репресивне мере према њима, али то значи опрез. И ми ћемо знати да сачувамо нашу земљу, јер се њихов број повећава – рекао је Вучић.

Вучић је додао д Србија не може да прими више миграната јер они који се у њој налазе не настављају даље ка Европској унији.

– Наћи ћемо најцелисходније решење – рекао је Вучић.

Упитан шта је, осим моралне сатисфакције, донела одлука да Србија не подиже ограду на границама, Вучић је одговорио да је морална сатисфакција веома значајна, и упитао шта је лоше произашло из те одлуке.

– Шта нам се лоше догодило, од трагичних предвиђања? Ништа. Да смо имали памети, и то себе кривим, што нисмо део Сиријаца задржали, посебно добре занатлије са породицом и децом. Било је и врхунских доктора, али све су их покупили Американци и Немци – рекао је Вучић.

Немамо луксуз да се определимо за Трампа или Клинтонову

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се одласком на годишњу конференцију „Клинтон фондације“ у САД Србија не опредељује за једног од два америчка председничка кандидата.

– Немамо луксуз да се опредељујемо, зато се не опредељујемо. Ја морам да имам добре везе у оба кабинета и на томе радим – рекао је Вучић и додао да ће током посете САД имати састанак и с веома утицајним републиканцем, али није прецизирао с којим.

Како је навео, Американци треба да се определе на изборима за демократу Хилари Клинтон или републиканца Доналда Трампа, а Србија треба да има добре односе са оба кандидата.

– Шта хоћете, да идемо у сукоб са Хилари Клинтон? Хоћете ли да имамо добре односе са будућим председником САД, ко год то буде, или нећете – упитао је Вучић и додао да не жели да прича о томе шта је било пре „Кулина бана“.

Истакао је да је његов посао да успоставља најбоље односе са свим земљама у свету.

Вучић је рекао да мора да има добре везе са оба кабинета у САД, додајући да ће се састати и са једним од водећих републиканаца, као и да ће се видети са много познатих људи, од Ердогана, Могеринијеве, до Бена Афлека, са којим ће бити на једном панелу.

Рекао је да ће један од панела бити посвећен Сребреници, да ће тамо говорити жртве Сребренице, вероватно Бакир Изетбеговић, због чега је упитао:

– Хоћете да пустим да се не чује српски глас о Сребреници – упитао је Вучић.

Александар Вучић биће један од говорника на годишњој конференцији „Клинтон фондације“  која се у Њујорку одржава од 19. до 21. септембра.

„Мека моћ“ Русије и Запада не мења стратегију Србије

У Србији има „меке моћи“ и Русије, али и западних земаља, али ми смо независни и суверени и никакав покушај дестабилизације Србије неће променити наш стратешки пут и одлуку где идемо, поручио је данас председник Владе Александар Вучић.

Упитан како коментарише изјаву шефа Делегације Европске уније у Србији Мајкла Девенпорта да је у Србији видљива руска „мека моћ“, Вучић је рекао да тога сигурно има, као што има и меке моћи западних земаља кроз финансирање бројних невладиних организација.

– Када су говорили неистину око Западне Тамнаве, секирао сам се, говорио сам да је то било транспарентно, али сада више не одговарам на то. То је начин притиска на нашу земљу и с тим морате да научите да живите. То сви раде – рекао је Вучић.

Како је рекао једни примећују руску меку моћ, а не примећују своју, док други примећују меку моћ Запада, а не своју.

– Сви су заинтересовани за ово подручје, а ми смо заинтересовани да сачувамо своју земљу. Ми смо независни и суверени – рекао је Вучић.

Како је додао Русија свакако има мање организације под својом контролом и много мањи невладин сектор, него што то имају западне земље, али да то нема везе с тим на ком ће путу Србија да буде.

Он је подвукао да то што те органзације добијају новац да би утицали на смањење популарности владе и изазивали одређену дестабилизацију, најављујући покушаје дестабилизације у време председничких избора „јер малом броју земаља одговара чврста и јака стабилна Србија“.

– Биће тих покушаја дестабилизације, и опет неће успети. Али то неће да промени наш стратешки пут и одлуку где идемо – рекао је Вучић.

Упитан да ли може да се очекује да неко наредно преговарачко поглавље за чланство Србије у ЕУ буде стопирано због руске меке моћи, Вучић је рекао да наредна поглавља неће бити отворена јер Запад није задовољан преговорима са Приштином.

– Зар мислите да су неке земље ЕУ баш у свему испред Србије? Неко нам прича о људским правима и слободана, а њихови премијеру кажу за нашу земљу да је шака јада. Ако причате о медијима, имате земље у ЕУ где имате десет пута мање транспарентности и слободе него код нас – рекао је Вучић.

Такмичићемо се са другим земљама у економији

Србија може да се такмичи са другим земљама у економији јер ће наредних година имати привредни раст најмање три одсто и велике инвестиције из иностранства, пре свега из Кине и европских земаља, поручио је премијер.

– Раст од три одсто годишње значи око милијарду и сто милиона евра новостворене вредности, за толико можемо да се задужимо без повећања јавног дуга у односу на БДП. Можемо и да повећавамо плате, пензије – рекао је Вучић.

Он је додао да добро што се економски раст заснивао на инвестицијама и извозу, а да ће после повећања плата и пензија утицај на раст имати и потрошња.

Вучић је подсетио да је минимална зарада повећана за 7,43 одсто, што значи да ће онима који имају најниже плате оне порасти за најмање осам одсто.

– Ми ћемо јавном сектору да додамо, учитељима, професорима, наставницима, лекарима, медицинским сестрама, полицијацима, војницима, социјалним радницима, додаћемо још значајан проценат, не један, два или три одсто, већ значајно – рекао је Вучић и додао да ће и пензије бити повећане.

Оценио је да ће повећања примања људиу Србији моћи да осете и да су то заслужили.

Вучич је рекао да очекује да идуће године раст броја туриста у Србији буде 10 одсто, на што ће утицати издавање публикације о туристичким потенцијалима земље која може да се купи у свим књижарама у свету.

– Ми смо то тражили и то је била моја идеја, Расим Љајић је прихватио и спровео у дело – рекао је он.

У тој публикацији се, како је навео нуди Манасија, Аранђеловац, Суботица, Београд, Нови Сад, Ниш и друга дивна места у Србији.

Навео је да је ове године подељено свих 46.000 ваучера за подстицај домаћег туризма.

Како је рекао, 56 одсто заинтересованих за ваучере су били пензионери, 34 одсто они чија примања не прелазе 60.000 динара, и девет одсто незапослена лица.

Додао је да за 13 одсто увећан број туриста у Србији.

Подржžаћемо кандидатуру Будимпешšте за Олимпијске игре

Србија ће подржати Будимпешту да буде домаћин Олимпијских игара 2024, јер ће то бити изванредна прилика за бизнис, како за Србију, тако и за регион, поручио је вечерас премијер Србије Александар Вучић.

Вучић је, гостујући на РТС-у, рекао да би била дивна вест када би Будимпешта добила организацију Олимпијских игара.

На питање да ли би Олимпијске игре могле да буду у Будимпешти, а да Србија организује Светско првенство у кошарци 2023, Вучић је одговорио да ће Србија да узме све што може и да ће то скупо платити.

– То сам рекао и људима из ФИБА. Дајте Србији, платићемо авансно више него други, нема проблема – рекао је Вучић.

Како је истакао хоћемо да доведемо што више људи у Србију, да се лепо проведу, да долазе што више.

– Србија је космополитска земља, Београд је права метропола. То хоћемо и то правимо – рекао је Вучић.

Он је додао да ће, пошто актуелна влада одлучује кога ће подржати у трци за Олимпијске игре 2024, његов предлог бити да се подржи Будимпешта у конкуренцији са Римом, Паризом и Лос Анђелесом.

– Ми ћемо да подржимо Будимпешту на свим форумима, наше мађарске пријатеље. То ће бити изванредна прилика за бизнис, за Србију и регион – рекао је Вучић.

Блиц/РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*