Вучић: „Реаговао сам исхитрено на вест о Карићу и Динкићу“

0

Ми смо успели да одржимо пуну стабилност и мири у земљи. Њихово очување је најважнији циљ у 2017. години – рекао је премијер Александар Вучић. Србија је на европском путу, опао је криминал, навео је он

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да је очување мира и стабилности најважнији циљ у 2017. години.

„Многи сматрају да се то подразумева и да је нешто нормално, али ако погледате земље у региону и у свету схватићете да то није лако остварити на овако турбулентом тлу на ком се Србија налази“, казао је Вучић на годишњој конференцији за новинаре у Београду.

Како је навео, услед свега што се збива у Европи и свету, Србија је успела да обезеди значајан опоравак и сигурност за грађане и то је оно што ће бити спољнополитички циљ владе.

Како каже, добро зна колико грађани Србије и даље живе тешко, али наводи да је сигуран и да ће сваки човек ускоро моћи да осети бољитак и резултате тешких реформи које спроводи Влада Србије.

Како је рекао, зарад очувања мира и стабилности у земљи спроведене су и мере побољшања оперативне способности војске и полиције.

Вучић је такође новинарима рекао да им се захваљује на „пожртвованом раду“ током ове године и извинио се за своје некада „емотивне реакције“.

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЈЕ НА ЕВРОПСКОМ ПУТУ

Премијер је објасниода Србија има много пријатеља и у региону и у свету, али каже и да морамо да будемо свесни да ће и у будућности бити препрека, када је у питању отварање поглавља.

– Србија је на европском путу, и то је јако важно. Наша робна размена са ЕУ је највећа – каже он.

ВУЧИЋ О ПРЕДСЕДНИЧКИМ ИЗБОРИМА

Вучић је казао да је јуче разговарао два-три сата са председником Томиславом Николићем.

– Први закључак који смо донели јесте да свако од нас ради свој посао, да не учествујемо још у било каквим кампања, и да заједно изађемо око Сретења и предложимо заједничког кандидата – рекао је Вучић.

ВУЧИЋ: РЕАГОВАО САМ ИСХИТРЕНО НА ВЕСТИ О КАРИЋУ И ДИНКИЋУ

Премијер Србије се извинио људима из Тужилаштва, као и министарски правде Нели Кубуровић јер је, како каже, на вести о одбацивању оптужнице против Богољуба Карића и Млађана Динкића реаговао како није смео.

Вучић је објаснио да још увек није себи лично задао задатке за 2017. годину, и да ће то учинити 31. децембра или 1. јануара.

МАЛИ И ВЕЛИКИ ЛОПОВ

Наплата пореза је много већа него што је била, казао је Вучић, рекавши да се порез наплаћује од свих.

– Од свих великих узимамо, сви имају исти третман. То је као мали сам лопов, а не велики. То није тачно, или си поштен човек или ниси – каже он.

ВУЧИЋ О СЛУЧАЈУ ЈАЈИНЦИ: ИМА ПОДАТАКА, НЕМА ЉУДИ

Одређених података имамо, али до одређених људи не можемо да дођемо, казао је Вучић у вези са истрагом у Јајинцима, односно оружју пронађеном у близини његове породичне куће.

Породице убијених младића у Пећи

Породице настрадалих младића у Пећи ће добити истину, каже премијер.

– Знали смо и пре годину дана шта се догодило, али нисмо имали имена. Очекујем да ћемо ускоро имати шта да кажемо – каже Вучић.

ВРЛО ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ

Премијер наводи да су овогодишњи резултати јако добри, да је остварен раст од 2,75 одсто, и да је то много више него што је планирано.

– Осим раста, наша пољопривредна производња је остварила раст, грађевинска индустрија… Снажан раст у саобраћају, у трговини на мало, угоститељство, а значајно је повећан и раст ноћења туриста и домаћих и страних – каже Вучић.

ИНВЕСТИЦИЈЕ – ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА

Процене су да ће до краја децембра укупан фонд инвестиција бити око две милијарде евра.

Премијер каже и да ће раст извоза бити око 9,9 одсто, а извоз 4,4 одсто.

– Реалне зараде оствариле раст, а у приватном за чак девет одсто, и то је јако добро, то смо хтели да постигнемо. Смањена је и стопа незапослености – истакао је премијер.

ВУЧИЋ: НОВИ САД ПРОЈЕКАТ ОД НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА И ИНТЕРЕСА

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је данас на седници Владе Србије одлучено да је Нови Сад постао пројекат од националног значаја и интереса.

„Влада Србије даће много новца Аутономној покрајини Војводини и граду Новом Саду за бољи смештај, за све туристичке и културне и све остале неопходне активности“, рекао је Вучић на годишњој конференцији за новинаре у Палати Србија у Београду.

Вучић је рекао да ће Нови Сад бити представљен Европи и целом свету у „најбољем могућем светлу“.

Нови Сад је у Бриселу 13. октобра проглашен за престоницу културе за 2021. годину.

ВУЧИЋ: СТАБИЛАН ДИНАР, СВАШТА НАС ЈЕ ПОГАЂАЛО

Како је казао, динар је у односу на евро пао за 1,5 одсто, што је снажан знак стабилности.

– Свашта нас је погађало, и сукоби и Брегзит, мере Фед банке, и падови на берзама, али смо успели. Светка банка је рекла да је дошло до, драматичног оздрављења српске економије – истиче Вучић.

Каже и да је у 2016. лично учествовао у отварању 32 фабрике, које су запослиле неколико хиљада људи.

– Наредне године очекујемо раст и кроз увећану потрошњу, и надам се да ће до краја марта плате просечне бити 400 евра – каже премијер, истакавши поново да очекује да просечна плата до краја мандата буде 500 евра.

ИЗГРАДИЛИ СМО ВИШЕ ОД 80 КИЛОМЕТАРА АУТОПУТА

Вучић је навео да је ове године изграђено тачно 81,5 одсто километара аутопута у пуном профилу. Такође, каже да очекује да очекује наставак социјалних давања.

– Наши циљеви су за следећу годину да потпуно завршимо Коридор 10, и по први пут ћемо аутопутем успети да преспојимо целу Грделичку клисуру. Такође, крећемо у изградњу пруге Београд-Будимпешта – каже он.

ПРЕМИЈЕР: КРИМИНАЛ У ОПАДАЊУ

Как наводи, МУП је ове године успео да раскринка 14 криминалних група, а стопа криминалитета је у опадању.

– Остаје нам још много борбе, посебно када је у питању организовани криминал, али то не зависи само од Владе Србије – каже Вучић.

ВУЧИЋ: НАБАВКА ШЕСТ ХЕЛИКОПТЕРА

Вучић је истака да је потписан уговор о куповини хеликоптера за Војску и Полицију Србије.

– Прихватили смо да кренемо са брзим плаћањем, и ту смо изненадили Немце. Имали смо новца, и одмах смо почели да отплаћујемо – прича премијер.

ОБНОВА КЛИНИЧКИХ ЦЕНТАРА

Вучић је најавио да се у здравству иде на огромне пројекте, да је велики новац потрошен за дијагностику, модерне апарате…

– Највише новца смо уложили за лечење наше деце, и то ми је најдраже од свега – каже он.

Најавио је и да се ускоро отвара потпуно нови клинички центар у Нишу, са потпуно новом опремом.

– Крећемо у изградњу КЦ Београд, али и у Новом Саду и Нишу. Идемо у промене, изградњу, довођењем свега што је најсавременије – каже премијер.

Када је у питању култура, буџет је већи, али неће се огледати у платама, већ у обнови. Завршићемо, каже, Музеј савремене уметности, а до почетка 2018. и обнову Народног музеја после скоро десет година.

– Изградићемо споменик Стефану Немањи и музеј Немањићима – најавио је премијер.

ГРАЂЕВИНА У УЗЛЕТУ

У овој области имамо огроман раст, нарочито у Београду, каже Вучић.

Он је навео да у области образовања предстоје велике реформе, да ће бити повећања плата, али апелује и на наставнике да раде са децом.

– Важно је знање, не оцене. Зато морамо у реформу и дуално образовање – каже премијер.

 

 

 

Новости онлајн

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*