Vučić siguran: U Srbiji ne može da dođe do vojnog udara!

0

Krvava pretprošla noć u Turskoj, kada je pokušan vojni puč i svrgavanje Redžepa Tajipa Erdogana podigla je srpski državni vrh na noge! Dok su Ankaru i Istanbul nadletali vojni avioni, u zgradi Vlade Srbije odvijala se sednica tim povodom, koja je trajala juče do ranih jutarnjih sati.

Prema poslednjim informacijama, nijedan državljanin Srbije nije povređen u tim gradovima, rano ujutru ih je čak 50 odletelo iz Beograda na letovanje u Tursku, a tokom dana bili su otkazani pojedini letovi ka destinacijama u toj zemlji. Srbija je već uputila avion za Antaliju za sve srpske građane koji su juče želeli da se vrate u zemlju, a još jedan će danas otići put Istanbula po ostale koji žele u Srbiju.

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade, pozvao je građane Srbije da ne idu u Tursku zbog bezbednosne situacije u toj zemlji, jer, kako je rekao, Srbija ne može da im garantuje bezbednost. On je tokom krvave noći razgovarao sa ambasadorom Turske u Srbiji Mehmetom Bozajem i preneo mu zaključke Vlade koji su se ticali poštovanja vladavine prava i uspostavljanju demokratskog poretka.

Istanbul – rekao je Vučić apelujući na sve da ne putuju u Tursku jer, kako je naveo, situacija u toj zemlji nije sasvim jasna.

– I kad vam se bude činilo da je sasvim jasno, pitanje je kako će stvari da se odvijaju. Nemojte da nam se dešavaju stvari kao u Tunisu – objasnio je on i pozvao naše turiste da letuju u Srbiji, jer je najbezbednije.

– Najsigurniji ste u Srbji, nema mesta u Evropi u kojem u ovom trenutku možete biti sigurni. Ne kažem da smo najsigurniji, ali nema sigurnijih od nas. Ne mogu da teram nikoga ni na šta, ali nećemo da preuzimamo odgovonost za bilo koga ko putuje u Tursku – rekao je Vučić. Odgovarajući na pitanje kako komentariše to da bi se neki verovatno radovali kada bi se u Srbiji dogodio vojni puč, Vučić je rekao da se to neće dogoditi.

– To tako mali Đokica zamišlja, pa pomisle da mogu svašta. Nema u Srbiji ničeg sličnog, niti bih to ikada Srbiji poželeo – rekao je Vučić.
Prethodno je Vučić obelodanio o čemu je još razgovarao sa turskim ambasadorom.

– Bilo je reči i o investicijama iz Turske, koje su veoma značajne za našu državu. Krajem meseca biće sastanak sa predstavnicima četiri turske kompanije koje planiraju da investiraju u Srbiju – naveo je Vučić zahvalivši turskom ambasadoru na podršci koju pruža ekonomskom razvoju Srbije. Vučić je izrazio nadu da će Turska prevazići sve probleme, uspostaviti demokratski poredak, mir i stabilnost, jer je to od vitalnog značaja, ne samo za Tursku, već i za Bliski istok i za Srbiju.

– Uvereni smo da će Turska, kao velika i izuzetno značajna zemlja, imati snage da se tako ponaša u budućnosti i da volju turskog naroda i građana provede u delo – istakao je Vučić.

Istovremeno, Danilo Vučetić, ambasador Srbije u Ankari, rekao je juče po podne da se situacija u Turskoj polako smiruje, uprkos povremenoj pucnjavi u glavnom gradu te zemlje i ocenio da se može reći da je vojna pobuna dela turske vojske okončana.

– Nema indicija da je među više desetina poginulih i povređenih u sukobima u toj zemlji bilo i srpskih državljana. Situacija je smirena. Ne mogu da kažem da je sve prevaziđeno, jer avioni lete iznad Ankare i povremeno se čuje pucnjava, ali se može reći da je završena vojna pobuna – rekao je Vučetić dodavši da su tokom dešavanja u Turskoj ljudi iz diplomatskog predstavništva Srbije u toku bili u kontaktu sa brojnim turistima, vođama turističkih grupa, ali i sa ljudima iz Srbije koji žive u Turskoj i da im je svima savetovano da ostanu pribrani, da ostanu u svojim sobama i da se ne izlažu opasnosti.

On je kazao da je avion „Er Srbije“ iz Beograda juče ujutru normalno sleteo sa turistima u Antaliju i pozvao sve srpske turiste da se obrate ambasadi ukoliko imaju bilo kakav problem, kao i da je u stalnom kontaktu sa vlastima u Srbiji.

Konzul Srbije u Turskoj Zoran Marković naveo je da je konzulat od građana koji su ga zvali dobio informacije da su svi u turskim letovalištima dobro.

– Državno rukovodstvo Srbije, pre svega premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, bili su u konstantnom kontaktu sa nama. Izveštavali smo usmeno i pisano tokom cele noći. Upoznati su o svim detaljima situacije – rekao je Marković.

On je rekao da se trenutna situacija u Turskoj razvija u pravcu smirivanja i da sve informacije idu ka tome da je pokušaj vojnog udara propao. Marković je naveo da su se vojnici koji su blokirali most u Istanbulu predali i da je „Turkiš erlajns” objavio da je jutros od 6.00 počeo da radi aerodrom „Kemal Ataturk”, koji je bio zatvoren.
Alo

POSTAVI ODGOVOR

*