Вучић: Србија жели у ЕУ, али штити националне интересе

  0

  Иако жели да припада европском друштву, Србија увек води рачуна о сопственим националним и државним интересима и зато чува и традиционално пријатељске односе са Кином, Русијом и другим земљама, каже премијер Србије Александар Вучић.

  Он је оценио да је очигледно да тренутно у ЕУ „не постоји превелико расположење за проширење“.

  – Ми имамо своје интересе, држимо их се, а желимо да нам европски партнери верују, а на њима је избор. У овом тренутку не постоји превелико расположење за проширење ЕУ, видећемо да ли ће се то променити – рекао је Вучић у разговору са италијанским новинарима у Венецији.

  Говорећи о хрватској блокади отварања Поглавља 26 у преговорима са ЕУ, Вучић је рекао да је Србија спремна за разговор, али да је „његов посао да заштити земљу од понижења и ниподаштавања“.

  У осврту на „аферу чоколадице“, Вучић је објаснио да је направљен скандал око тога што се српски производ нашао у пакетићима које је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић делила деци у Дубровнику, додајући да су стране чоколаде у Србији најнормалнија ствар.

  – Ми код нас делимо хрватске, италијанске, швајцарске чоколадице. Хрватске чоколадице су добродошле у Србију, што лепо и добро говори о нашој земљи. Овде није био проблем у нама, него у неком другом – истакао је Вучић.

  На констатацију да су односи са самопроглашеном државом Косово вероватно једно од кључних питања у преговорима са ЕУ, Вучић је рекао да ће дијалог са Албанцима са Косова бити настављен, и да он доприноси смиривању страсти и мирном решавању свих проблема.

  – Неће бити лако да се дође до решења таквог проблема. До сада је често приступ доброг дела западних земаља би једностран, видећемо какав ће бити убудуће – рекао је Вучић, и истакао да је добро што Косово данас није потенцијално жариште сукоба.

  Блиц

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *