Вучић: Свако је већ донео своју одлуку, не подносим лажне симетрије

0

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да се његов и састанак председника Томислава Николића с представницима Срба из РС о одустајању од референдума „могао прескочити“, пошто је свако од њих већ донео одлуку
Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да се његов и састанак председника Србије Томислава Николића с представницима Срба из РС о одустајању од референдума „могао прескочити“, пошто је свако од њих већ донео одлуку.
Вучић је новинарима рекао да њему није дата могућност да изнесе своје мишљење о томе, као и да су сви у БиХ донели одлуке за које сматрају да су у њиховом најбољем интересу и да су за њих сами одговорни.

„Састанку ће присуствовати и председник Републике Српске Милорад Додик и хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић, са којим ћу такође разговарати, али свако је већ донео своју одлуку и тај састанак се могао и прескочити“, навео је Вучић.

После препоруке Савета за имплементацију мира да РС одустане од референдума о Дану РС, заказаног за 25. септембар, председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић заказали су хитан састанак с представницима Срба у БиХ, којем ће присуствовати председник РС Милорад Додик, члан Председништва Младен Иванић, председница Владе РС Желка Цвијановић и председник Српске демократске странке Младен Босић.

Вучић је данас рекао да је ноћас и јутрос имао „тешке консултације и анализе“ са најближим сарадницима. Додао је да „не подноси лака и популарна решења“ којима се народ одушевљава.

„Рећи ћу шта мислим. Нећу ни на кога да вршим притисак, свако је властан да доноси одлуке у оквиру својих овлашћења“, навео је Вучић.

ВУЧИЋ: НЕ ПОДНОСИМ ЛАЖНЕ СИМЕТРИЈЕ

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да неће да коментарише писмо председника Европске комисије Жан Клода Јункера, али да не подноси „лажне симетрије и равнотеже“.

Жан Клод Јункер јуче је у одговору на писмо које му је Вучић недавно упутио поводом „ситуације у региону и антисрпске политике, пре свега у Хрватској“, навео да су добросуседски односи и регионална сарадња и помирење основни принципи које морају поштовати све земље кандидати и потенцијални кандидати.

Вучић је новинарима рекао да неће ништа да каже о садржају Јункеровог писма јер су Србији потребни мир и стабилност, али да не подноси „када се све поиствећује, када се праве лажне симетрије и равнотеже“.

Вучић је казао да би му било најлакше када би „брутално одговорио“, али да неће то да чини, јер Јункера веома поштује.

Вучић је почетком августа поводом ситуације у региону упутио писмо Жан Клоду Јункеру, високој представници ЕУ Федерики Могерини, комесару Јоханесу Хану и председнику ЕП Мартину Шулцу и у писму указао на неопходност очувања мира и политичке стабилности у региону, као и на „огољену антисрпску политику“ која се води, пре свега, у Хрватској.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*