Vučić: Svako je već doneo svoju odluku, ne podnosim lažne simetrije

0

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se njegov i sastanak predsednika Tomislava Nikolića s predstavnicima Srba iz RS o odustajanju od referenduma „mogao preskočiti“, pošto je svako od njih već doneo odluku
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se njegov i sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića s predstavnicima Srba iz RS o odustajanju od referenduma „mogao preskočiti“, pošto je svako od njih već doneo odluku.
Vučić je novinarima rekao da njemu nije data mogućnost da iznese svoje mišljenje o tome, kao i da su svi u BiH doneli odluke za koje smatraju da su u njihovom najboljem interesu i da su za njih sami odgovorni.

„Sastanku će prisustvovati i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović, sa kojim ću takođe razgovarati, ali svako je već doneo svoju odluku i taj sastanak se mogao i preskočiti“, naveo je Vučić.

Posle preporuke Saveta za implementaciju mira da RS odustane od referenduma o Danu RS, zakazanog za 25. septembar, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić zakazali su hitan sastanak s predstavnicima Srba u BiH, kojem će prisustvovati predsednik RS Milorad Dodik, član Predsedništva Mladen Ivanić, predsednica Vlade RS Želka Cvijanović i predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.

Vučić je danas rekao da je noćas i jutros imao „teške konsultacije i analize“ sa najbližim saradnicima. Dodao je da „ne podnosi laka i popularna rešenja“ kojima se narod oduševljava.

„Reći ću šta mislim. Neću ni na koga da vršim pritisak, svako je vlastan da donosi odluke u okviru svojih ovlašćenja“, naveo je Vučić.

VUČIĆ: NE PODNOSIM LAŽNE SIMETRIJE

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće da komentariše pismo predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera, ali da ne podnosi „lažne simetrije i ravnoteže“.

Žan Klod Junker juče je u odgovoru na pismo koje mu je Vučić nedavno uputio povodom „situacije u regionu i antisrpske politike, pre svega u Hrvatskoj“, naveo da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja i pomirenje osnovni principi koje moraju poštovati sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati.

Vučić je novinarima rekao da neće ništa da kaže o sadržaju Junkerovog pisma jer su Srbiji potrebni mir i stabilnost, ali da ne podnosi „kada se sve poistvećuje, kada se prave lažne simetrije i ravnoteže“.

Vučić je kazao da bi mu bilo najlakše kada bi „brutalno odgovorio“, ali da neće to da čini, jer Junkera veoma poštuje.

Vučić je početkom avgusta povodom situacije u regionu uputio pismo Žan Klodu Junkeru, visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini, komesaru Johanesu Hanu i predsedniku EP Martinu Šulcu i u pismu ukazao na neophodnost očuvanja mira i političke stabilnosti u regionu, kao i na „ogoljenu antisrpsku politiku“ koja se vodi, pre svega, u Hrvatskoj.

Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*