Вучић у Белорусији: Преговарамо о набавци моћног ПВО система!

Србија и Белорусија потписале више међудржавних споразума

0

Србија и Белорусија потписале су више међудржавних споразума из области привреде, здравства, туризма, културе, спорта и војно-техничке сарадње. Споразуми су потписани у Минску, у присуству премијера Александра Вучића и Андреја Кобјакова.

Меморандум о разумевању о сарадњи у области здравља требало би да побољша сарадњу у области здравља, промета лекова, образовања и науке и пружању здравствене заштите држављанима Србије и Белорусије.

Потписан је и споразум у области туризма који би требало допринесе креирању посебних програма за туристе из Белорусије, организовање кратких градских одмора (city break), посета белоруских спортиста планинским центрима, бањским местима и програме који се односе на верски туризам.

Предвиђено је учешће белоруских туроператера на Сајму туризма у Београду као и заједничко учешће на сајмовима туризма, размена стручњака и представника медија и договори о либерализацији визног режима.

Две државе потписале су и План активности за унапређење трговинско-економске сарадње, сарадње у области индустрије, науке и технике, пољопривреде, коришћења природних ресурса, петрохемије, здравства, спорта и туризма, високог образовања, сарадња између региона, сарадња у другим областима, као и сарадња на комерцијалној основи.

Потписан је и Програм сарадње у области спорта који садржи календар конкретних спортских догађаја и такмичења која ће се током ове и 2018. године организовати у Србији и Белорусији, а на којима је очекивано учешће спортиста и тимова обе стране.

Поред тога, овим двогодишњим документом предвиђени су и други видови остваривања билатералне сарадње у области спорта кроз размену искуства, знања и информација, спортских научних и истраживачких центара, анти-допинг агенција и других релевантних спортских субјеката.

Споразумом о војно-техничкој сарадњи, који је такође потписан, ствара се правни основ за војно-техничку сарадњу две државе која може да обухвати производњу, модернизацију, ремонт и испоруку наоружања и војне опреме, размену стручњака, школовање, усавршавање и обуку припадника оружаних снага и стручњака, као и размену информација и искустава. Потписани су и споразуми о сарадњи града Смедерево са белоруским градом Жлобин, Ваљева са белоруским градом Молодечно, као и споразум о сарадњи Сремске Митровице са Полоцком, преноси Танјуг.

Србији су у Белорусији широм отворена врата

Премијер Александар Вучић изјавио је данас у Минску да добри и пријатељски односи Србије и Белорусије треба да допринесу већој трговинској и економској сарадњи, те да су обе земље заинтересоване за оснивање заједничких компанија.

Вучић је новинарима после састанка са премијером Белорусије, рекао да је Белорусија изразито пријатељска земља, са којом Србија нема никаквих политичких проблема, али да економска сарадња може бити много боља, те нагласио да су Србији у Белорусији широм отворена врата.

Увећање економске и трговинске размене у 2016. години није било могуће због цене нафте, пада рубље и проблема са којима су се Русија и Белорусија сочавале, али ће зато сада бити интензивирани напори да се то постигне у 2017. години, рекао је Вучић.

Наводећи да Србија више увози него што извози у Белорусију, Вучић је рекао да може да се повећа извоз пољопривредних прерађевина, намештаја, готових индустријских производа… „Не можемо са свим земљама да имамо суфицит, али нама је важно да имамо суфицит са земљама у региону, са Македонијом, БиХ, Хрватском, Црном Гором…”, навео је Вучић.

Премијер је рекао да су и Србија и Белорусија заинтересоване за оснивање заједничких компанија, које би производиле муницију или оружја за трећа тржишта, те лифтове за домаће потребе, с тим што би се део компоненти производио у Србији, а део у Белорусији.

Такође, Белоруси желе да учествују у приватизацији појединих компанија, попут фабрике „Петар Драпшин”, рекао је Вучић и додао да и у Белорусији послује девет српских компанија које добро раде.

Кад је реч о војнотехничкој сарадњи, почели су разговори о набавци додатног оруђа и оружја за Војску Србије, пре свега за заштиту неба, али и о потенцијалној набавци ловаца и противавионског оружја и оруђа по најповољнијим условима.

„Било је разговора и о набавци веома моћних система за одбрану ваздушног простора, али не бих о томе да говорим пре разговора са Лукашенком”, рекао је Вучић новинарима. Вучић је навео и да ће ове године у Србију доћи премијер и председник Белорусије Андреј Кобјаков и Александар Лукашенко, што ће значити додатно унапређење сарадње.

Премијер је подсетио да је данас потписано више споразума из различитих области, између осталог о туризму, здравству, спорту, те да је усвојена и „мапа пута” за економску сарадњу у 2017. и 2018. години.

„Мапа пута значи да смо предвидели кораке и активности у 2017. години и тога ћемо се држати. Посете званичника Белорусије убрзаће сарадњу, да боље, чвршће и одлучније радимо на њеном унапређењу и увећању трговинске размене”, навео је Вучић.

Премијер је рекао и да ће Србија увек подржавати Белорусију, те да је за нас веома важно то што Белорусија поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и пружа подршку у међународним организацијама.

Он је навео да добри политички односи могу да утичу и на побољшање економске сарадње и привуку белоруске инвестиције у Србију и српске у Белорусију. Додао да је да је наишао на изванредно гостопримство у Белорусији и да су Србији у тој земљи широм отворена врата, што и наши привредници могу да искористе.

„То што су једног премијера мале земље као што је Србија дочекали са 50 или 100 билборда добродошлице, заставама на сваком кораку, то говори о пријатељству које уживамо и које можемо да искористимо”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Мјасниковић: Српско-белоруска сарадња у банкарству обећава

Сарадња Белорусије и Србије у бакарском сектору изгледа врло обећавајуће, изјавио је данас председавајући Већа Републике Народне скупштине Белорусије Михаил Мјасниковић на састанку са српским премијером Александром Вучићем.

„Сарадња у банкарском сектору је још једно подручје које, верујем, има велику перспективу. Белоруски закон дозвољава давање зајмова страном увознику”, рекао је Мјасниковић, у контексту разматрања сарадње две земље у сектору аутомобилске индустрије, извештава белоруска агенција БелТА.

Он је навео да је Развојна банка Белорусије изнела одређене предлоге у том смислу, али да њен пројекат још није одобрен, и да сматра да би Србија, Фабрика Минск Аутомобили и Развојна банка могли поновно да размотре тај пројекат.

Мјасниковић је додао да би Белорусија била захвална ако би председник Владе Србије дао упутства за унапређење кредитирања извоза. Такође је истакао добре изгледе узајамне научно – технолошке сарадње.

Две земље данас спроводе пет заједничких пројеката у секторима: нано-биоструктура, дигиталних слика, радон мапа, мерења нивоа радијације.

Сарадњу у тим областима спроводе Национална академија наука Белорусије, белоруски Државни Универзитет и Универзитет у Београду.

„Могли бисмо да имамо више пројеката такве врсте”, истакао је Михаил Мјасниковић.

Председавајући Већа Републике је такође похвалио напредак у економској сарадњи између Белорусије и Србије, оцењујући да зона слободне трговине ствара добре услове за индустријску сарадњу. Белоруски парламент је већ ратификовао протокол који се односи на то.

Мјасниковић је поздравио рад заједничке фабрике трактора и аутомобила као успех, али је напоменуо да постоје одређене тешкоће са плаћањем.

Додао је да две земље треба да разговарају о новим обећавајућим подручјима сарадње, за шта постоји неопходна подлога и политичка воља.

„Имамо велике наде у погледу Ваше посете. Надамо се новим иницијативама, новим пројектима у свим областима сарадње. Парламент ће обезбеђивати повољне услове за спровођење наших споразума”, рекао је Мјасниковић.

Премијер Србије Александар Вучић се захвалио Белорусији на пријатељском односу према Србији, наводећи да српски народ има исто поштовање према Белорусији.

Делегације две земље су разговарале о белоруско-српским односима, укључујући и међупарламентарну, трговинску и економску сарадњи, а разматрале су и начине за побољшање правног оквира билатералних односа, пренела је БелТА.

Вучић положио венац на споменик Победе у Минску

Премијер Александар Вучић положио је венац на Споменик Победе у Минску. Вучић борави у дводневној званичној посети Белорусији, а током дана је планиран и обилазак Храма Свих Светих и Белоруског државног музеја историје Великог отаџбинског рата.

Премијер и његов белоруски колега Андреј Кобјаков састали су се раније данас, потписано је и више међудржавних споразума и меморандума, а Вучић је разговарао и са председницима оба дома парламента. Вучић ће се у Минску састати и са председником Белорусије Александром Лукашенком. преноси Танјуг.

ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*