VUČIĆ: u odbranu SRBIJE ćemo ove godine uložiti MILIJARDU EVRA I VIŠE

0

Hoćemo da proguta knedlu u grlu i da razume da bi naišao na mnogo jači otpor nego što očekuje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će država za potrebe odbrane uložiti ove godine „svakako milijardu evra, možda i više“.

Aleksandar Vučić, vojska Srbije, odbrana zemlje, agresori

On je dodao i da je to više od svih drugih zemalja u regionu osim Rumunije.

Vučić je u Nikincima, gde je prisustvovao pokaznoj vežbi gađanja iz streljačkog naoružanja, kazao da će pre kraja godine Vojska Srbije „prvi put posle mnogo godina“ imati najmanje osam ili devet modernizovanih aviona MiG-29 koji će biti u letnom stanju.

„Nabavljamo i devet Erbasovih helikoptera H-145 za vojsku i policiju, još transportnih helikoptera Mi-17 pored dva koje smo već kupili u Rusiji, kao i četiri jurišna Mi-35 koje do sada nikada nismo imali“, kazao je Vučić novinarima.

On je kazao i da se razgovara o nabavci još nekih „veoma modernih“ odbrambenih sistema ali nije hteo da iznosi detalje.

„Radićemo na novim sistemima, posebno vođenim raketama, a dogovaramo sa Francuskom za dodatno oružje koje može ići na sistem PASARS. Razgovarali smo i o nabavci naoružanih bespilotnih letelica jer tu naša pamet nije dovoljno odmakla“, kazao je predsednik Srbije.

Po njegovim rečima, cilj modernizacije i opremanja Vojske Srbije je odvraćanje svakog potencijalnog agresora.

„Hoćemo da proguta knedlu u grlu i da razume da bi naišao na mnogo jači otpor nego što očekuje. Zato ćemo ovakve vežbe imati mnogo češće i na to će svi morati da se naviknu“, kazao je Vučić, dodavši da se nabavka novih oružja i oruđa za potrebe VS ne odražava na stanje u budžetu.

beta

POSTAVI ODGOVOR

*