Вучић за један дан имао 17 састанака

ЈЕДАН РАДНИ ДАН С ПРЕМИЈЕРОМ: Три минута тишине у напетом дану

0

Тек се разданило у згради Владе Србије. Неколико људи из обезбеђења спрема се за долазак премијера Александра Вучића. Тачно у 6.55 премијер улази у здање у Немањиној 11 и поздравља обезбеђење. „Добро јутро, момци. Како сте?” Неколико секунди касније журним кораком креће ка својој канцеларији на другом спрату у Немањиној 11. После поздрава са секретарицом улази у свој кабинет у чијој се средини налази велики радни сто. Десно од стола је премијерова велика приватна библиотека и мапа ауто-путева Србије. На столу га чека штампа, а на врху је „Политика”.

„Не пијем кафу. У зависности од расположења, наручим сок или чај. И све то плаћам из свог џепа, ништа не иде на репрезентацију”, каже Александар Вучић новинару „Политике” док кроз прозор гледа парк који повезује зграду владе са зградом Министарства финансија.

Пре него што укључи рачунар и прелиста дневне новине, Вучић прво погледа финансијске билансе. После прегледања извештаја пореске контроле незадовољно клима главом. Неколико минута касније његово лице добија задовољнији израз јер су му донели извештај који показује какво је стање на свим рачунима Републике Србије.

„Проверавам каква нам је ликвидност. До девет сати добијам извештај какви су нам приходи и расходи за текући месец и какво нам је укупно стање од почетка године. Одмах реагујем ако приметим да смо негде потрошили више него што је предвиђено. Проверавам на шта је тај новац отишао и зашто је до тога дошло. Иста је процедура и ако смо потрошили мање”, објашњава нам премијер.

Пре него што почне први састанак у 7.15, Вучић укључује рачунар и „прелистава” друштвене мреже. После неколико минута почиње да се смеје.

„Шта све људима неће пасти на памет”, каже, скидајући наочаре.

„Увреде и напади нису проблем. Не потресам се кад неко напише: ’Ма поуздано знам да је Вучић хомосексуалац’ или ’Имам проверене информације да је Вучић убица’. То је све океј. Има свакаквих људи. Проблем је само кад неко напише: ’Аха, јуче сам био тамо, а Вучић је купио нову кућу’ или ’Његов брат Андреј је узео чувени ресторан’. Не можете истог секунда да реагујете, али негде морате да кажете да је то лаж. Невоља је што се дневно пласирају десетине и стотине неистина и не можете физички да постигнете све да демантујете, па онда изаберете најкрупнију лаж да бисте објаснили како су све друге бесмислене”, наглашава Вучић и са изразом резигнације на лицу додаје да се у Србији потцењује значај друштвених мрежа. Видело се то и у америчким изборима и сукобу Хилари Клинтон и Доналда Трампа.

„Ангела Меркел ми је једном рекла: можете марљиво и вредно да радите четири године, а једна или две лажи које се друштвеним мрежама рашире брзином светлости све то могу да сруше”, истиче Вучић.

Баца поглед на сат и закључује да има још свега неколико минута пре првог састанка. Брзо узима новине и прелистава их. Креће од „Политике”, чита спољнополитичку, политичку и економску рубрику. После на ред долазе „Вечерње новости”, „Информер”…

„Немам као раније много времена за детаљно читање новина, јер готово сваког дана имам јак темпо. Одавно сам престао да пратим спортске рубрике, док забавне стране никад нисам ни читао”, наводи Вучић док у канцеларију улази Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику, с којим је одржао први двадестоминутни састанак. Иако су остала три дана до Нове године, на другом спрату здања у Немањиној 11 бројне делегације смењивале су се на Вучићевом канабету као на покретној траци. После получасовног разговора о безбедносној ситуацији с Небојшом Стефановићем, министром унутрашњих послова, следе економске теме и анализа пословања ЕПС-а с в. д. директора овог предузећа Милорадом Грчићем. На овај састанак министар енергетике Александар Антић доста је закаснио, стигавши тек на крај разговора.

„ЕПС се полако диже, али не знам како да решим проблем с РТБ-ом, који ће правити проблеме док га не преузму Кинези”, казао је Вучић.

Нешто после осам сати Вучићево лице се озарило јер му је у госте стигао бивши аустријски канцелар Алфред Гузенбауер, за којег се, због дугог одсуства из српске јавности, помислило да више није Вучићев саветник. У току разговора о спољнополитичким односима у Европи, премијер је позвао екипу „Политике” да им се придружи. У жељи да забележимо што бољу фотографију, бацили смо премијеру Вучићу фудбалску лопту с којом је репрезентација Србије победила Аустрију и с којом су се њих двојица фотографисали.

„Овде су новинари ’Политике’ који ће забележити како изгледа мој дан на послу”, објаснио је Вучић аустријском госту.

На ово представљање Алфред Гузенбауер је констатовао: „Знам за ’Политику’ и поштујем њену традицију и новинаре. То су најстарије новине у овом делу Европе које су сведок свих битних догађаја из прошлости.”

Не знам да ли је већа гужва у шопинг-моловима или у влади, каже у шали један од људи из обезбеђења. Док то говори, ходником журно пролазе најближи Вучићеви сарадници: шеф кабинета Ивица Којић, који носи торбу, и саветница за медије Сузана Васиљевић, која у рукама држи гомилу папира. Тема њиховог састанка с Вучићем је припрема за традиционалну годишњу конференцију за новинаре.

Иако је то била последња седница владе у години, министри су скоро сат времена расправљали о 115 тачака, колико је био „тежак” дневни ред. У току седнице зазвонио је мобилни телефон једног од људи из обезбеђења. Вучић га је одмах замолио да изађе напоље.

Тек што се завршила седница владе, премијер је брзим корацима, прескачући степенице, кренуо ка свом кабинету јер је ускоро требало да му у госте дође Милорад Додик. Стављао је кравату у ходу, идући ка салону у којем су већ чекали камермани и фоторепортери. Док је Вучић чекао да Додик дође, просторијом је завладала готово нестварна троминутна тишина. Ниједан шум, кашаљ, звук телефона или ехо из суседне просторије нису се чули у просторији у којој су мирно стајали премијер и десетине медијских екипа.

Двојица лидера срдачно се рукују, а Додик констатује да није очекивао толико фоторепортера пред Нову годину. После протоколарног говора, њих двојица су отишли у Вучићев кабинет где су разговарали скоро сат времена. Придужио им се и Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, који је представио последње извештаје из јужне покрајине.

Тек што је испратио Додика, Вучић је од Сузане Васиљевић затражио црвену кравату и, кад је ставио, кренуо ка салону у којем је разговарао са руским амбасадором Александром Чепурином, и то на руском језику. Чепурин је премијеру Србије поклонио књигу и икону коју је Вучић пољубио. После Чепурина уследила је годишња конференција за новинаре, коктел с главним уредницима, док је на крају радног дана премијер имао дужи разговор с израелским саветницима, који је био посвећен изборима. А о томе шта су ми они саветовали, обавестићу вечерас у 20 часова председника Србије Томислава Николића, каже премијер док се поздравља са екипом „Политике”.

Мапа ауто-путева и приватна библиотека

Кабинет премијера Србије је на другом спрату у Немањиној 11. У њему су седели председници владе Војислав Коштуница и Мирко Цветковић. Вучић каже да је у овом кабинету радио и док је био први потпредседник владе.

„Дачић је тада био премијер и први бирао и одлучио да његов кабинет буде у приземљу, а мени је дао овај, у којем сам остао и као премијер”, објашњава Вучић.

У централном делу налази се велики сто за састанке, поред кога је висока полица са неколико стотина књига, које је премијер добијао од државника, пријатеља, сарадника, грађана, а неке је и сам куповао. „Историја тајне обавештајне службе МИ-6”, „Русија”, „Политички цитати”… неки су од наслова.

„Све књиге су ми драге, али бих издвојио књигу Ли Кван Јуа. Два или три пута сам је прочитао. У њој су сабрани његови говори из различитих периода Сингапура, о томе како је успео да спроведе реформе”, каже Вучић.

На једном зиду су мапе ауто-путева које се специјално штампају за Вучића. На њима су прецизно означене саобраћајне деонице чија је изградња у току, као и оне које су у плану. На самом улазу у кабинет је макета „Београда на води”, а нешто даље и макета авиона „Ер Србије”.

Овећи кутак у Вучићевом кабинету попуниле су медаље, лопте, дресови и фотографије наших најуспешнијих спортиста, који су после великих успеха победе прослављали и код премијера. Посебно драг поклон му је фудбалска лопта с потписима свих репрезентативаца којом се играло у Елбасану. У тој утакмици Србија је победила Албанију резултатом 2 : 0.

Премијерова сатница 29. децембра 2016.

7.15 – Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику

7.30 – Милорад Грчић, в. д. директора ЕПС-а

7.45 – Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова

8.20 – Алфред Гуезнбауер, бивши аустријски канцелар

9.00 – Новинари листа „Ало”

9.15 – Бинод Чаутхару, власник компаније из Непала

10.45 – Припрема за конференцију за новинаре са Ивицом Којићем и Сузаном Васиљевић

11.15 – Станимир Вукићевић, амбасадор Србије у БиХ

12.00 –Представници бугарске компаније

12.30 – Седница Владе Србије

13.20 – Милорад Додик, председник РС

14.10 – Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ

14.45 –Александар Чепурин, амбасадор Русије у Србији

16.00 – Годишња конференција за новинаре у Палати Србија

17.00 – Коктел за главне и одговорне уреднике медија

18.00 – Састанак са израелским консултантима за предстојеће изборе

20.00 – Томислав Николић, председник Србије

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*