ВУЧИЋ ЗА „ПОЛИТИKО“ Србија је платила ВИСОKУ ЦЕНУ због национализма

0

Председник Србије Александар Вучић у ауторском тескту за амерички „Политико“ пише да будућност Балкана данас изгледа много светлије него што би многи предвидели пре две деценије.

– Балкански ратови су оставили више од 100.000 мртвих и натерали милионе да беже из својих домова. Економије региона лежале су у рушевинама, а многи од наших најбољих и најсјајнијих отишли су у потрази за бољом будуц́ношц́у на другим местима. Политички лидери из супротстављених страна нису веровали једни другима и нису имали праву визију за будуц́ност. Kао младић у то време нисам видео шта би се могло добити од сарадње упркос поделама. Али сада знам да је моја земља платила високу цену за националистичке ексцесе – рекао је Вучић.

Kако је рекао, „данашња ситуација показује да се препреке могу сломити са довољно заједничке воље“.

– Односи између земаља региона драматично су се трансформисали током протекле деценије. Побољшали су се тако драстично јер смо одлучили да променимо курс. Одлучили смо да научимо из прошлих грешака. Одлучили смо да на прво место ставимо наше земље и наше људе. Да нисмо веровали у заједничку будуц́ност региона, у то да смо део система који нас везује за заједничку сврху, не бисмо могли превазиц́и године горког непријатељства које су нас раздвојиле.

Требало би да прославимо ово постигнуц́е. Али, морамо признати и да нас чека још напорног рада. Сада када је вец́ина земаља Западног Балкана уједињена у нашој амбицији да постанемо део Европске уније – а ЕУ је објавила нову стратегију за регион – имамо јединствен прозор могуц́ности за деловање – испричао је он.

Вучић тврди да чланство у ЕУ не може бити крајњи циљ сам по себи.

– Наша одговорност као лидера је да створимо услове који ц́е наше земље довести до раста и просперитета. Морамо живети у складу са обец́ањима која доносимо нашем народу. Слободни проток робе, услуга, људи и капитала учиниц́е наш регион привлачнијим за инвестирање. Појединачно, ми смо мали играчи, али колективно, ми смо тржиште од 20 милиона. Током протеклих десет година, трговина између земаља западног Балкана и ЕУ се више него удвостручила и достигла 44 милијарди евра у 2016. години, док је извоз у ЕУ порастао са 7 милијарди на 18 милијарди евра. Али, док европске компаније све више виде вредност пословања на западном Балкану, приватне инвестиције и даље заостају. Заиста, прекогранична улагања у западни Балкан су четири пута нижа него у ЕУ. Трговина робама и услугама у вец́ини земаља западног Балкана чини само 30 до 40 процената БДП-а. Ово је изузетно ниско у поређењу са просеком за економије у развоју, који је често између 100 и 200 процената БДП-а – рекао је он.

Незапосленост младих на Западном Балкану је скоро двоструко виша него у земљама чланицама ЕУ. Од осам земаља у Европи са стопом незапослености вишом од 40 одсто, пет се налазе на подручју Западног Балкана, наводи се тексту.

Вучић наглашава да би успостављање заједничког тржишта између земаља Западног Балкана удвостручило садашни ниво директних страних улагања и донело најмање осам до девет милијарди долара инвестиција на годишњем нивоу, у поређењу с прошлогодишњих 4,6 милијарди долара.

– Тиме би се, такође, отвориле хиљаде нових радних места, а наше економије учиниле конкурентнијим. И могао би се спречити се одлазак најбољих и најблиставијих – истиче он.

Kако указује, „не само што би једиствено тржиште створило нове економске могућности, већ би такође послужило као тачка даљег зближавања западнобалканских земаља. Економска интеграција ће срушити регионалне баријере које спречавају да остваримо заједнички просперитет, а границе које нас раздвајају учиниће мање значајним“.

Западни Балкан је, напомиње Вучић, из прве руке осетио деструктивне ефекте национализма. Сада, у тренутку када се многе европске земље окрећу самима себи, желимо да погледамо изван наших граница и фокусирамо се на оно што нас повезује.

– Већа економска интеграција помоћи ће да се успоставе културне везе између земаља, а регион учини политички стабилнијим. Такође, биће сидро за оне су желели да напусте регион како би потражили бољу будућност за своју децу – истиче он.

Историја показује да је економско јединство кључно за политичку стабилност. Европска заједница са угаљ и челик, која је ублажила непријатељство између Француске и Немачке после Другог светског рата успостављањем економске сарадње и на крају се претопила у Европску унију, и Споразум о слободној трговини у Централној Европи (ЦЕФТА) – само су два примера, наводи се у тексту.

– Поставили смо темеље за ближу регионалну економску интеграцију на Западном Балкану када смо се придружили нашим партнерима из Централне и Источне Европе у ЦЕФТА-и. Сада економско јединство морамо учинити реалним тако што ћемо успоставити заједничко тржиште – поручује председник Србије.

Неки скептици, напомиње, виде ову заједничку економску област као алтернативу за приступање ЕУ, „али мислим да је управо супротно. Ова економска унија би послужила као важан степеник у нашим припремама за европске интеграције“, наглашава Вучић.

– Питања која нас уједињују снажнија су него она која нас деле. Сви ми желимо стабилност. Сви ми желимо економски раст и просперитет. Сви ми желимо да побољшамо животе нашег народа. А те циљеве можемо постићи само кроз ближу економску сарадњу – закључује председник Вучић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*