Вук Драшковић: Лудаци свуда!

4

Политичар и књижевник није оптимистичан да би Европска унија могла да помири народе бивше Југославије, да погаси мржње и овај регион усмери ка европској будућности

У новом роману Вука Драшковића „Kо је убио Kатарину“ читалац има утисак да је главна и тргична јунакиња нико други до Југославија. И тај утисак, потврдио је Драшковић, не вара.

„Први део књиге говори о убиству Kатарине и нашим животима на рушевинама убијене државе. У другом делу враћам се у године када је Kатарина била жива. Да, у контрасту између оног чега више нема и данашњег времена, разумемо размере зла истеклог из крвавог растура Југославије“, истакао је Драшковић у разговору за Данас.

Kако је рекао, није оптимистичан да би Европска унија могла да помири народе бивше Југославије, да погаси мржње и овај регион усмери ка европској будућности. Обе Југославије, и краљевина и комунистичка федерација, биле су жариште разних и мржњи и подела и сукоба, али је припадност заједничком телу све решавала или смиривала.

„Вирус нападне човечије тело, али га то тело и победи. Kатарина је мртва. Ње нема, па нема ни тог живог организма да побеђује болести. Нису наше памети и савести одбрана од нових погибија и несрећа које се призивају на развалинама мртве земље. НАТО, нажалост, чува мир, чува нас од нас самих“, рекао је он. На питање значи ли то да би се, да није НАТО-а, могле поновити деведесете, одговорио је да је у то убеђен.

„Лудаци свуда, а луднице затворене“, истакао је.

У ратовима у којима је убијена и растргнута Kатарина, једини губитници и жртве били су мали људи, навео је Драшковић, а они који су покренули смрт и командовали злочинима, једини су добитници.

„Обогатили се, окитили ордењем и наградама, дограбили се власти и моћи. Нико од њих није погинуо, нико није остао без сина, породице, завичаја. Сада држе проповеди у славу свог зла, бранили су, кажу, народ и нацију, веру прадедовску. Говоре да су злочинци само они други и да је њихова нација највећа жртва. Сурова је и жалосна истина да жртве то прихватају и да, поврх свега, обожавају своје главне џелате“, рекао је он и додао да у књизи не помиње имена тих који су распиривали лудило баш због тога што читаоци сами са лакоћом препознају о коме је реч.

У Србији ће званична књижевна критика „Kатарину“ дочекати са презиром и ругањем, сматра Драшковић, као и „Исусове мемоаре“.

„До њихових вијуга не допире ‘апсурд’ да Србин, писац, признаје да су и Срби чинили злочине и да су неки Срби највећи кривци за убиство Kатарине. Они ме не занимају. Ја не пишем за њих, него против њих“, закључио је Драшковић. „Ја сам рођен у Југославији, ја сам најдраже године свог живота провео са Kатарином, ја сам се борио (колико сам могао) да она преживи, и ја не кријем да жалим за њом, за нама свима.“

 

 

Недељник

4 КОМЕНТАРА

  1. Вагина је полни орган а у случају Госпође вук драшковић и људска особина.Да толико идиот
    иде у својим бљувотинама да у исти кош ставља жртве Србе и њихове звери непријатељске:
    усташе шиптаре муслимане …

  2. Vuk je naposao istinu a u Srbiji je istina zabranjena od 44 do danas … zbog istine Vuk je satanizovan jer istina znaci kraj onih koji su zbog licnog bogacenja i zaratili a u ratovima su ginuli obicni ljudi …. otvorite tajna dosijeja i izvrsite lustraciju zbog buducnosti Srbije …bravo Vuce ….

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*