ВУК ЈЕРЕМИЋ: Опозицији потребан само један кандидат за председника!

Уколико желимо да се у Србији ствари промене набоље, онда је најсмисленије подржати онога ко има највеће шансе да победи на изборима

0

Председник Центра за међународну политику и одрживи развој Вук Јеремић у јавности фигурира као један од председничких кандидата. Добро стоји у истраживањима јавног мњења и сматра да би опозиција требало да подржи једног кандидата, и то оног који има највише шанси да победи. Иако се, између редова, стиче утисак да ће трчати председничку трку, у интервјуу за Курир каже да још није донео коначну одлуку.

Данима се спекулише о вашој кандидатури за председника Србије. Да решимо ту мистерију: Да ли улазите у председничку трку?

– Нема ту никакве мистерије. Било би неодговорно доносити тако важне одлуке напречац и без темељне припреме, а ја нисам неко ко је склон импровизацији. По мени је далеко већа мистерија зашто се владајућа гарнитура још не изјашњава о свом кандидату. Актуелни председник – човек који их је на власт довео – недвосмислено је саопштио јавности да жели да се кандидује, што му Устав омогућава. Ако су толико сигурни у своје резултате – зашто га не подрже?

У опозицији се већ помиње неколико кандидата, али највише фигурирају име Саше Јанковића и ваше име. Мислите ли да би опозиција требало да се уједини око једног кандидата?

– Уколико је идеја да се у Србији ствари промене набоље – а то по мени треба да буде важније од личних сујета и ускостраначких интереса – онда би имало смисла подржати онога ко има највеће шансе да победи кандидата власти, чиме би се стало на пут самовољи и успоставила политичка равнотежа.

Заштитник грађана Саша Јанковић пре неког времена је потврдио да се срео с вама, о чему сте разговарали? Да ли је могућа нека сарадња у политичком смислу?

– Разговарао сам с великим бројем људи, укључујући и Сашу Јанковића. Веома поштујем његов рад и мислим да је добар омбудсман. Недопустиво је да извршна власт врши притиске и омета рад независних тела. У том смислу он и други такви органи имају моју пуну подршку.

Како разумете оцену Саше Јанковића да ви и он немате исти циљ?

– Искрено, нисам разумео шта је тачно мислио под тим. Мој циљ је достојанствена, суверена и развијена Србија коју поштују у свету, европско друштво засновано на владавини права и социјалној правди. Увек сам се борио за такву Србију – не верујем да би омбудсман желео да буде другачије.

Премијер Вучић тврди да јурите резервну фотељу од када сте изгубили ону у УН. Зашто му толико бодете очи, често вас спомиње?

– Мислим да је освајање другог места на свету, као и председавање Генералном скупштином УН подигло међународни углед Србије и да то не представља губитак. Вучића очигледно иритирају људи који мисле својом главом и који су постигли одређене резултате без његове помоћи.

Упркос томе, један део јавности вас види као Вучићевог тројанског коња.

– То је бесмислица. Он и ја смо потпуно различите личности – потпуно различитог менталног склопа и система вредности. Другачије смо се понашали и мислили деведесетих година, другачије то чинимо и данас. Он је очигледно спреман на све и сматра да је у политици све дозвољено, а то се коси с мојим васпитањем и уверењима.

Како бисте, у случају да се кандидујете и победите на изборима, сарађивали с премијером Александром Вучићем?

– Мислим да председник и влада морају да сарађују у интересу Србије. Истовремено, Устав предвиђа две гране извршне власти, тако да сарадња не треба да значи једноумље. Председника бира народ, и он треба да заступа оно на шта се у кампањи буде обавезао.

Шта мислите, ко ће бити кандидат владајуће коалиције?

– Као што сам раније рекао – Александар Вучић. Због тога ме је називао погрдним именима, али, колико видим, ту могућност више не одбацује.

Очекујете ли ванредне парламентарне изборе паралелно са председничким?

– Заиста не знам, јер о томе, као и о свим другим важним стварима у нашој земљи, одлучује само један човек – што свакако није нормално. Учестали ванредни избори у Србији обесмишљавају парламентаризам и производе сталне тензије у друштву. Али изгледа да се власт далеко боље осећа у кампањи него у руковођењу државом.

Шта морају да буду приоритети наредног председника? Шта може да уради од значаја за ову земљу?

– Нови председник мора да врати достојанство и углед Србије у свету, као и да буде стожер народног јединства поводом најважнијих питања. Приоритет нам свима мора бити бољи живот грађана – борба против незапослености, неправде и корупције. Народу се предуго спочитава да је време за зној и сузе, да се мора стезати каиш и чекати на боље дане – који за огромну већину људи никако не долазе.

Из вашег угла, како је посао обављао Николић? Које је кардиналне грешке начинио?

– С председником Николићем сам имао изузетно коректан однос током председавања Генералном скупштином УН, као и кандидатуре за генералног секретара. Уколико будемо противкандидати, људи ће имати прилику да одмере наше резултате и програме.

По доласку у Србију сачекало вас је испитивање у „случају Топчидер“. Шта сте рекли полицији о убиству гардиста?

– О самом догађају не знам ништа, осим да се десио. Моје давање изјаве у полицији трајало је око 15 минута, али је неком очигледно било у интересу да тамо проведем више од два сата. Сматрам да је посреди злоупотреба људске трагедије и државних институција у политичке сврхе.

Откуд то да се створила толика фама око ваше улоге, и то зато што начелник Генералштаба није обавештен по процедури, већ сте му ту информацију ви дојавили? Откуд вама та информација?

– Нема ту никакве фаме. Информација о погибији гардиста је стигла у Председништво и ја сам добио инструкцију да покушам да ступим у контакт с начелником Генералштаба, који је у том тренутку био у иностранству. То је све.

Ако будете председник, председаваћете Саветом за националну безбедност. Да ли ћете радити на коначном расветљавању „случаја Топчидер“, окончању истраге политичких убистава, укључујући политичку позадину убиства Ђинђића?

– Дужност председника је да спречи злоупотребу безбедносног апарата и да омогући да војска, полиција и службе раде у националном интересу, штитећи све наше грађане професионално и по закону. Све што је остало заташкано или нејасно мора се до краја расветлити.

Шта мислите о владавини Александра Вучића на основу скоро пет година власти СНС?

– Народ тешко живи – незапосленост је огромна, закида се на пензијама, многи који имају посао раде за недостојне плате, здравље је постало луксуз, млади одлазе. То су чињенице. Људи су с правом незадовољни, страхују од оног што их чека сутра. Србија заслужује и може боље.

Политички скенер

Александар Вучић – спреман на све
Тома Николић – изневерен
Саша Јанковић – омбудсман
Борис Тадић – Европљанин
Драган Шутановац – демократа
Саша Радуловић – неуморан
Доналд Трамп – победник
Владимир Путин – моћ
О ставовима

ДРЖАВА И ФАНТОМКЕ НЕ ИДУ ЗАЈЕДНО

Дуго сте били ван земље и јавност не зна ваше ставове о неким значајним питањима. Какав је ваш став о Косову?

– Мој став о Косову је добро познат и није се променио. Бранио сам наше интересе у вези са Косовом у условима далеко тежим него што су данас. Жао ми је што је део тих напора бачен у воду.

А о Европи?

– Србија је одувек била део Европе и тако треба да остане. Без обзира на кризу и застој у проширењу, сматрам да је у нашем интересу да градимо европско друштво у Србији – засновано на владавини права, снажним институцијама, поштовању слобода живљења и пословања.

О рушењу у Савамали?

– Не смемо дозволити да у Србији у 21. веку батинаши спроводе урбанистичке планове и уређују имовинско-правне односе. Те ноћи је била суспендована правна држава, а за то још нико није одговарао. То је недопустиво. Држава и фантомке не иду заједно.

КУРИР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*