Вукадиновић искључен из посланичког клуба ДСС; Вукадиновић: Мандат ћете морати сами да освојите на изборима

0

Председништво Демократске странка Србије (ДСС) искључило је данас Ђорђа Вукадиновића из посланичког клуба ДСС и затражило му да одмах врати посланички мандат, јер наноси политичку штету тој партији.

„Ђорђе Вукадиновић води отворену кампању против ДСС, износећи ординарне лажи о њеној сарадњи и политичком приближавању владајућим странкама, очигледно незадовољан доследним непристајањем ДСС да се стави у функцију западних интереса, било ко да их спроводи“, навело је Председништво у образложењу одлуке о искључењу Вукадиновића.

У саопштењу се наводи да је Вукадиновић, када је постао посланик на листи ДСС, преузео обавезу да заступа ставове те странке, али он „у дужем периоду заступа личне, странци потпуно супротне“ интересе.

„Вукадиновић се на изборној листи ДСС нашао као нестраначка личност која се залагала за формирање блока патриотских странака и ширење идеје о неопходности вођења државно и национално одговорне политике. Данас је, међутим, своју енергију усмерио у узалудном покушају да ДСС приведе процесу окупљања еврофанатичних опозиционих странака у сукобу са актуелном влашћу и трагању за заједничким председничким кандидатом“, наводи се у саопштењу.

Вукадиновић је раније најавио да ће иступити из посланичког клуба ДСС, ако та странка потврди коалиције са Српском напредном странком у београдским општинама Вождовац и Врачар.

Пре два дана потпредседник ДСС Милош Јовановић рекао је Вукадиновићу да су те коалиције потврђене и позвао га да иступи из посланичког клуба.

Вукадиновић: Одлука Председништва ме не погађа и не обавезује

Посланик са листе Демократска странка Србије-Двери Ђорђе Вукадиновић изјавио је вечерас да га одлука Председништва ДСС да га избаци из свог посланичког клуба не обавезује и не погађа, а да ће мандат морати да зараде сами на наредним парламентарним изборима.

„Неправна одлука групе грађана, која себе назива ‘Председништво ДСС’ (а све више наступа као ‘покрет за СНС’) ме не погађа, нити обавезује. У противном, ваљда би ме позвали да чују шта имам да кажем. Чак и у оно једнопартијско време се поштовала макар нека форма“, навео је Вукадиновић у писаној изјави за агенцију Бета.

Он је додао да у ДСС-у постоји сукоб „про-СНС и анти-СНС струје“ и да се тај сукоб прелама преко њега.

„Јуче сам примио извињење и молбу госпође Санде Рашковић Ивић да останем у клубу. Очигледно је да у тој странци постоји сукоб про-СНС и анти-СНС струје који се преко мене прелама, а сада ова прорежимска групација чисти и избацује ону другу на радост Александра Вучића“, навео је Вукадиновић.

Он је додао да је листи ДСС-Двери и посланичком клубу ДСС приступио слободно, као ванстраначка личност, као и да је био један од најактивијих посланика у Скупштини Србије.

„Што се мандата тиче, њега ће господа морати сама освојити на следећим, надам се што скоријим, изборима. Ја их у томе нећу ометати“, навео је Вукадиновић упитан да ли ће вратити мандат што је од њега тражило Председништво ДСС.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*